Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matforsforskare till Ryssland för att visa upp sina resultat

Länet placerade sig i topp bland unga forskare när stipendier delades ut i går.
I höst får Marcus Runsvik Nordstrand från Matfors, och hans två klasskompisar, åka till Ryssland.

Annons
Trion som läser vid Räddningsgymnasiet visade upp sin forskning om det syntetiska miljöbränslet Ecopar vid utställningen Unga Forskare 2005 i Stockholm. De etablerade forskarna blev så imponerade att Marcus Runsvik Nordstrand från Matfors, Emma Klintbo från Bjärtrå och Nina Kallin från Junsele får åka österut i höst.
Vi har fått ett resestipendium för att åka till Ryssland och där blir det en ny tävling. Vi ska vara i Moskva en vecka i september, säger Marcus Runsvik Nordstrand.
Intresset för miljö och ett hållbart samhälle ledde till ungefär ett och ett halvt års forskning och jämförelser med diesel. Idén väcktes efter ett föredrag av dem som startat projektet Ecopar.
Vi har gjort lite olika undersökningar om påverkan på omgivningen, och det är bättre miljömässigt, säger Marcus Runsvik Nordstrand.
Eftersom de unga forskarna går på Räddningsgymnasiet har de också haft ett annat perspektiv, vad som händer vid en större olycka och om en sanering behövs.
Det har varit bättre i våra tester, bättre än vi trodde. Men varje gång vi kommer fram till något väcks fem nya frågeställningar, säger Marcus Runsvik Nordstrand.
Ecopar är nytt och hemligt, så trion även fått agera detektiver för att försöka ta reda på vad det egentligen är för något.
Vi har försökt på alla sätt, vi har laborerat kemiskt och fått tag i de säkerhetsblad som krävs för att ta in det i Sverige, säger Marcus Runsvik Nordstrand.
En rapport sammanställdes och skickades till mässan, sen ställde forskarna samman en monter med tabeller och diagram för att åskådliggöra sina upptäckter.
Nu ska vi översätta till engelska och några tester till måste vi kanske göra, säger Marcus Runsvik Nordstrand.
Tre Västernorrländska projekt hade gått vidare till finalen i Stockholm. Två av dem tog sig därifrån med bravur. Ett gäng från Örnsköldsvik ska snart åka till USA med sin turbojetmotor.

Mer läsning

Annons