Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matforsungdomar om klagomålen:Har dom aldrig varit unga?

Epa-traktorer, mopeder och bilar samlas på kvällarna i Matfors centrum. Det diskuteras motorer, däck, ljud. Så upphör snacket när någon drar förbi med gasen i botten.

Annons
Kombinationen av ljuddämparutformning och gaspedalshantering ger ljudvågorna en häftig skjuts. De känns i hela kroppen. En stund efteråt passerar en moped i en hisnande hastighet. Sedan drar de fart- och ljudälskande förbi med jämna mellanrum. Stannar till och visar upp sina stoltheter, varvar lite, och drar vidare. Olika volvobilar är väl representerade men det finns många andra varianter bland det 20-tal fordon som rör sig i byn.
Såg du att det där var en bil? undrar en av epa-ägarna, när en sveper förbi i definitivt högre hastighet än de tillåtna 50 kilometrarna i timmen.
Epa-ägarna känner sig väldigt utpekade i det ställningskrig som uppstått i Matfors-Lucksta, de har fått ta emot de värsta utskällningarna. Striden står mellan unga motorintresserade och de som inte uppskattar höga farter, vrålande motorer och rivstarter. Sedan slutet av mars har debatten på ST:s webb varit i gång och inläggen är många.
Gänget som samlas mittemot Dannes kiosk pratar gärna. De är mellan 14 och 22 år och tycker att de vuxna är helt obegripliga. Det finns ingen förståelse för de klagandes synpunkter.
Har dom aldrig varit unga?
Dom kan väl komma hit och prata med oss.
Kärringarna får gärna åka med så får de se hur roligt det är.
Matforsgården funkar inte, dom som jobbar där är inget bra.
Vi kunde ju få ha ett garage och hålla till i.
Det sistnämnda är den enda konkreta idé som kommer fram. Annars är det klagomålen som dominerar, mot den oförstående vuxenvärlden. Att någon blir störd eller är orolig för att det ska hända en olycka är något som ingen av killarna vill ta in. Tjejerna säger ingenting utan står mest och ler så nära sina pojkvänner som möjligt.
Men de har ett verkligt brinnande intresse när det kommer till de olika fordonen. Oavsett vem som passerar så diskuteras hur bra respektive moped, a-traktor eller bil är. Vidare kollas det upp hur det gått med förbättringar och efter haverier.
De som ständigt ser killarna och har koll på vad som händer är de som jobbar på Dannes kiosk.
Vi tycker inte att de är störande. Det hör till. De som klagar är såna som klagar på allting. Det är väl bättre att dom är intresserade av sånt än att de håller på med något annat elände, säger Henrik Sundberg.
Så bryter killarna upp i sina motordrivna objekt. Och visst gasas det, och några fordon går lite väl fort, men den här kvällen gick det bra. Ingen olycka inträffar.

Mer läsning

Annons