Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med glädje sjunger de för hälsan

/
  • Förenas i förståelse för allas bästa. Körledare Eva-Britt Fredheim leder passet för bland andra Karin Nässeldal och Laila Westberg.
  • Karin Nässeldal är den äldsta i kören och är 83 pigga år gammal. (Laila Westberg, Irma Wiklander och Vivan Elfström)
  • Anledningen varför så många kommer tillbaka är gemenskapen. Gruppen har under de fem åren som aktiva blivit riktigt nära och delat glädje och sorg om vartannat. Vivan Elfström. Laila Westberg Eva-Britt Fredheim  och Karin Nässeldal.

De väljer musik och glädje – mitt i något som annars känns tufft.
Oliviakören bildades ur bröstcancerföreningen för både drabbade och stödmedlemmar.
– Det är viktigt för själen, man blir friskare på något sätt, säger Margareta Sellén.

Annons

I drygt fem år har den funnits där, Oliviakören. Tre gånger i månaden träffas de i Granloholms kyrka i Sundsvall.

Kören fungerar som ett avbrott i vardagen för alla som vill men i synnerhet för de som någon gång fått det skakande beskedet. Oberoende vilken bakgrund varje körmedlem har så finns en underförståelse inom gruppen att man är där för att ha kul. Kanske för att få fokusera på annat än sin sjukdom.

Det hela startade med att några medlemmar från bröstcancerföreningen efterfrågade en mötesplats kopplat till musik. Det blev verklighet genom den dåvarande körledaren Margareta Rudbo.

En av dem som har varit med från allra första början är Mona Lundström. För henne handlar det om glädje, sång och umgänge. Hon har själv varit sjuk och att ha ett socialt sammanhang som är byggt på glädje och förståelse är grunden till varför hon stannat kvar under alla dessa år.

– Även om man inte varit sjuk så betyder musik och sång mycket för hälsan. Endorfinerna är bra, säger Mona.

En viktig grundpelare för kören är att det ska vara kravlöst. Alla ska känna sig välkomna – och var och en ska tycka att det är roligt att komma till körrepen. En vanlig konsekvens av bröstcancer är att man inte orkar stå upp i längre perioder och att vissa dagar är tuffare än andra. Och just att alla körmedlemmar vet om att alla har olika förutsättningar och att det är okej att inte alltid vara på topp kan vara en tröst.

Genom Mona Lundström hittade även Margareta Sellén till kören. Hon uppskattar grundförståelsen i gruppen.

– Det var skönt att veta att det inte var så stora krav, orkade man inte så kunde man bara sätta sig ner och ta vatten, utan att det behöver vara något med det, säger Margareta och fortsätter:

– Sedan har det gått bättre och bättre. Det här är viktigt för själen, man blir friskare på något sätt. Det har jag känt många gånger.

I dag är det Eva-Britt Fredheim som leder Oliviakören, det efter att förra körledaren slängde iväg en fråga för ungefär tre år sedan. Sedan dess har Eva-Britt gett hela sin själ för att varje sångare ska njuta av att sjunga.

– Jag har själv inte varit sjuk, tack och pris, men jag är stödmedlem, säger Eva-Britt och fortsätter:

– Det är häftigt att på nära håll få se hur musik kan lyfta en person och att sång kan ge så mycket glädje i tuffa tider.

Men med glädjen kommer ibland även sorg.

– Det är ju baksidan av det här. Det kan finnas risk för återfall i cancer och under sommaren har vi tyvärr förlorat två vänner, säger Eva-Britt.

Men fokuset ligger vanligtvis inte på bröstcancer och det kan vara därför så många sångare stannat kvar en längre tid. Att grundförståelsen finns där är en sak, men fokuset ligger på musikglädjen och umgänget.

– Jag jobbar mycket med röstteknik och hur man andas rätt, för det kan hjälpa i många bitar av livet. Men främst så handlar det om att ha skoj, det ska vara en prestigelös glädje, säger körledaren.

Mer läsning

Annons