Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sikte mot toppen

/
  • Skoldirektör Tommy Nilsson har goda förhoppningar att Sundsvall 2021 kommer vara landets bästa skolkommun.

Sundsvall har haft bottenkänning i Lärarförbundets ranking över Sveriges bästa skolkommuner.
Trots det är målet högt – att vara bäst 2021.
– Jag är övertygad att vi har goda möjligheter att lyckas, säger skoldirektör Tommy Nilsson.

Annons

På onsdagen träffades politiker och tjänstemän på olika nivåer i barn- och utbildningsförvaltningen, friskolor, förvaltningar och fackliga representanter för att arbeta fram prioriteringar och ambitioner som så småningom ska leda till att Sundsvall ska kunna titulera sig bästa skolkommun år 2021. Talade gjorde bland andra skoldirektör Tommy Nilsson, som arbetat i två års tid med att jobba fram strategier för att förbättra skolan.

– Vi har exempelvis haft workshops och samtal med elever, föräldrar och medarbetare om upplevelsen av skolan, säger han.

Beslutet att nå toppen fattades av kommunfullmäktige förra året efter flera år av problematik. I resan mot målet har barn- och utbildningsnämnden arbetat fram sju förbättringspunkter, som bland annat skolelevernas resultat och elevernas och föräldrarnas syn på undervisningen.

Från 2009 och fem år framåt tappade Sundsvall i Lärarförbundets ranking över bästa skolkommuner. Förra året låg kommunen på plats 276 – i år har Sundsvall klättrat 23 placeringar till plats 253.

– Det är förstås bra, men vi utgår hellre från SKL:s öppna jämförelse eftersom de tar hänsyn till elevernas uppfattning om undervisningen. Där är vi nu på plats 191 vilket är en förbättring på 76 steg från förra året, säger Tommy Nilsson.

En av de stora utmaningarna är kommunernas niondeklassare, vilkas skolresultat ligger under rikssnittet.

– Det är viktigt att arbeta värdeskapande. Eleverna måste känna motivation för att kunna uppnå bättre resultat, säger Tommy Nilsson

Är det ett realistiskt mål att bli landets bästa skolkommun 2021?

– Det tycker jag. Makten har bestämt sig och kommunens lärare och skolledning är duktiga och engagerade.

Mer läsning

Annons