Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medel mot maskslut på apoteken

/

Läkemedlet Vanquin i tablettform, som används för att behandla springmask, är slut på alla landets apotek. Orsaken är enligt tillverkaren att de inte får fram den aktiva substansen till medicinen.

Annons
Det är bekymmersamt för oss när det blir så här. Den här medicinen går inte direkt att byta ut mot någon annan likvärdig, säger Anita Gustavsson, receptarie på apoteket Gripen i Sundsvall.
Det receptfria läkemedlet finns även i flytande form. Den varianten finns fortfarande tillgänglig, men frågan är hur länge. På grund av den uppkomna situationen har försäljningen av den nära fyrdubblats, uppger företaget Pfizer AB, som säljer produkten.
I början av oktober hoppas företaget att de åter ska ha fått tillgång till den aktiva substansen, Pyrvin, som används vid tillverkningen av läkemedlet. Ett par tre dagar efter det ska medicinen kunna finnas tillgänglig på apotekshyllorna igen.
Springmask är en ofarlig åkomma, men kan ge en hel del obehag. Maskarna, som kan bli upp till en centimeter långa, lever i tarmen och lägger tusentals mikroskopiska ägg i ändtarmsöppningen. Något som kan ge upphov till klåda.
Äggen sprids från människa till människa genom kontakt med smittade föremål. Människor smittas sedan genom att svälja ner äggen. Äggen kan överleva i flera veckor i sängkläder, textilier och damm.
Springmask är väldigt smittsamt och ofta smittas hela familjen. Men den är också lätt att behandla, säger Anita Gustavsson.
Förutom behandling med läkemedlet Vanquin, som dödar masken och dess larver, är det viktigt med noggrann hygien och en rejäl städning av sovrummen för att bli av med smittan.
Källa: Smittskyddsinstitutet.

Mer läsning

Annons