Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpad har 6 av 15 platser i Socialdemokraternas distriktsstyrelse

/
  • Roger Johansson (S) är ordförande i Sundsvalls arbetarekommun, förklarar att S i Ångermanland är bättre på att rekrytera medlemmar än S i Medelpad.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse spelar en huvudroll i landstingspolitiken.
Men av 15 ledamöter i styrelsen kommer bara 6 från Medelpad.
Partiets förklaring är att Ångermanland är bättre på att rekrytera medlemmar.

Annons

Eva Sonidsson (S) från Kramfors är ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland, som nyligen avskedade landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S). Strömqvist hade det otacksamma jobbet att försöka få rätsida på landstingets krisande ekonomi.

I Socialdemokraternas distriktsstyrelse på 15 ledamöter har länets sju kommuner två representanter var, förutom Ö-vik som har tre. Medelpads tre kommuner Sundsvall, Timrå och Ånge har därmed 6 av 15 röster i styrelsen.

Medelpad har fler invånare än Ångermanland. Och i landstingsvalet fick Socialdemokraterna fler röster från Medelpad jämfört med Ångermanland, även om situationen var den omvända i riksdagsvalet.

Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) är en av ledamöterna i distriktsstyrelsen.

Hur ser du på att Medelpad är så dåligt representerat i S distriktsstyrelse?

– Jag tror att det är ganska jämnt skägg, säger Danielsson.

Nej, av 15 ledamöter kommer 6 från Medelpad?

– Är det 6 bara? Ja, det kanske är så. Men i den här frågan har jag absolut inte sett det som något problem. Vi har varit väldigt eniga i styrelsen, säger Danielsson.

Men vore det inte bra med bättre representation från Medelpad?

– Jag förstår att man utifrån kan tycka det, men i praktiken har jag inte sett något behov, säger Danielsson.

Roger Johansson (S) är ordförande i Sundsvalls arbetarekommun och sitter i distriktsstyrelsen. Han pekar på att partiet har fler medlemmar i Ångermanland jämfört med Medelpad. Totalt finns ungefär 40 procent av S medlemmar i länet i Medelpad och utifrån den aspekten är landskapet ganska korrekt representerat i styrelsen.

– Vi har en bra dialog i distriktsstyrelsen och landskapsgränsen är inte så skarp i alla frågor så det ska man inte överdriva. Samtidigt är det medlemsantal som ska styra och då är det fler medlemmar i Ångermanland än Medelpad. De har en starkare partiorganisation, säger Johansson.

Han trycker på att när det gäller landstingsfrågan så har Sundsvalls sjukhus även Härnösands kommun som upptagningsområde.

– Vi höjer oss över den där diskussionen. Sen att motsättningarna finns mellan landskapen kan ingen förneka, säger Johansson.

Inte heller från Peter Persson (S), en av Timrås representanter i distriktsstyrelsen kommer någon kritik.

– Man får helt enkelt inte vara så mycket kommunpolitiker när man sitter i distriktsstyrelsen, säger Peter Persson.

Mer läsning

Annons