Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpads ende varghanne skjuten

/
  • Foto:PolisenVarghannen som sköts i Naggen i fredags. Den är nu nedfrusen i väntan på obduktion i Uppsala, därefter följer en polisutredning som ska avgöra ifall jägaren gjort sig skyldig till grovt jaktbrott då han sköt vargen, eller om han kan anses ha använt sin nödrätt.

- men väntas snart bli ersatt av annan varg I fredags blev en varghanne skjuten i trakterna kring Naggen. Det var en finsk jägare som kommit till Sverige för att jaga skogsfågel, eftersom han var rädd för alla vargar hemma i Finland. Mannen som är i 40-årsåldern är delgiven misstanke om grovt jaktbrott, eftersom vargen är fridlyst.

Annons
Men vi har inte vidtagit några tvångsåtgärder mot mannen, förutom att vi beslagtog hans vapen, säger polisinspektör Roger Wiklander som var på plats efter händelsen i fredags eftermiddag.
Vi har gjort en teknisk undersökning och höll förhör på plats, och det finns ingen anledning att tvivla på mannens berättelse, säger Roger Wiklander.
Mannen överraskades när hans finska spets kom springande mot honom med vargen i hälarna. Han sköt först ett varningsskott, som inte skrämde vargen. Då sköt han två skott till, och till sist ett fjärde för att förkorta lidandet för den då svårt skadade vargen. Den var då så nära honom som två-tre meter.
Det är väldigt olyckligt att det här hände, säger Gunnar Ledström, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen. Den här vargen kom till Medelpad för ungefär ett år sedan, tillsammans med en tik. i våras fick de ungar och det är den första vargflocken som kommit hit sedan början av 90-talet. De har inte gjort något väsen av sig eller orsakat några problem tidigare.
Antagligen kommer snart en ny varghanne och ansluter sig till honan, så det är ingen fara för flocken. Det blir visserligen en tyngre försörjningsbörda för honan nu, men det brukar de klara.
Medelpad har inte haft något vargbestånd på många år, och det finns inget känt fall där en varg skjutits under hela 1900-talet eller in i 2000-talet. Nu väntas dock en succesiv spridning.
Straffet för grovt jaktbrott är minst sex månaders fängelse och som mest fyra år. Huruvida den finske jägaren gjort sig skyldig till brott får utredningen visa.
Det är inte helt lätt. Enligt lagen om nödrätt får man skjuta för att skydda sin egendom, men först vid andra attacken, säger Roger Wiklander. Mannen har i det här fallet aldrig känt någon fara för sitt eget liv.
Hunden hade inga synliga skador, men den var tilltufsad och mentalt påverkad.
Jägaren har rest hem till Finland, och vargen är på väg till Uppsala för att obduceras av Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Mer läsning

Annons