Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpads första höghöjdsboplats funnen

/
  • Erik Johansson är gymnasielärare och hade gärna tagit med eleverna till den här boplatsen. Synd att det är sommarlov.
  • Anna Ingvarsdotter kan inte låta bli att titta ned i marken vart hon än går. Det arkeologiska intresset finns i familjen.
  • Erik Johansson håller upp en grönsten. I bakgrunden står Anna Ingvarsdotter som i dag är extra glad att ha en arkeolog till bror.
  • Två arkeologer på plats. Magnus Holmqvist som arbetar på länsmuseet och Erik Johansson som gjorde fyndet (i bakgrunden).
  • Ben, mikrospån och kvarts har hittats på boplatsen. Små mikrospån av kvarts är inte så lätta att upptäcka.

Arkeologen Erik Johansson upptäckte av en slump kvartsbitar där hans syster skulle bygga hus. Det var spår efter en 9000 år gammal boplats. — Det känns kul att ha en arkeologisk fyndplats på sin tomt, säger Anna Ingvarsdotter.

Annons
Att kunna identifiera kvartsavslag, mikrospån och grönsten är inget som tillhör allmänbildningen. Men för ett tränat öga kan det vara lättare. När Erik Johansson upptäckte kvartsavslag på sin systers tomt förstod han att det inte var någon vanlig skogsmark de skulle bygga på.
Det är tack vare brorsan vi har upptäckt det här. Han hoppade upp och ned när han hittade fynden, säger Anna Ingvarsdotter.
De människor som bodde på platsen levde på stenåldern. Kvarts är Norrlands flinta och det är av den bergarten som knivar och spetsar har tillverkats. Därav alla kvartsavslag där det syns tydligt hur någon slagit på stenen för att få en vass udd. Brända ben som förmodligen tillhört säl har också hittats.
Det här är ett bra tecken på att någon har bott på ett ställe, säger Erik Johansson och håller upp en grå sten som har gått i flera bitar.
En sten spricker inte på det viset om den inte blivit utsatt för hög värme under lång tid. Alltså om den används vid matlagning eller eldning.
Boplatsen är en så kallad höghöjdsboplats och är den första man har funnit vid kusten. Det finns andra boplatser inåt landet vid Haverö och Holmsjön som är lika gamla, men ingen med den här placeringen. På stenåldern gick havet högre upp och den här boplatsen tros ha legat vid kusten.
Det är roligt att se den första. Den är inte ensam i sitt slag. Nu gäller det bara att hitta de andra, säger arkeolog Magnus Holmqvist som arbetar på länsmuseet och kommit till platsen för att inspektera.
Fynden kommer under de närmaste veckorna att flyttas till länsmuseet efter att en enklare utgrävning av platsen gjorts. Eftersom ytan redan är störd av grävmaskiner så blir det främst föremål som tas om hand. Så om ett par veckor kan Anna Ingvarsdotter och hennes man Patrik Bergdahl få sitt eget hus på den gamla marken.

Mer läsning

Annons