Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpadskommuner siktar på havet

/
  • Briggen Tre kronor seglar runt i Östersjöländerna för ett hållbart hav.
  • Maria Åslin på Näringslivsbolaget ser stora möjligheter att utveckla turismen längs Medelpadskusten.

Tillsammans ska nu Medelpads kommuner göra kustlandskapet mera konkurrenskraftigt inom turistbranschen.
Startskottet gick när kommunalråd, oppositionsråd, kommundirektörer, näringslivschefer och besöksnäringen från kommunerna möttes på tisdagen.

Annons

– Vi måste samverka alla tre kommunerna och skippa kommungränserna, turisterna bryr sig inte om de passerar Merlobäcken de är här för att få upplevelser, sa Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget, innan hon tillsammans med andra från näringslivet äntrade briggen Tre kronor.

Tillsammans gjorde de en eftermiddagsseglats och fick prova på att sätta segel, hiva, skota och dra i tampar.

Dessutom diskuterade de utvecklingen vid havet för båtlivet och för turismen. Sundsvall, Timrå och Ånge ska tillsammans bli bra ambassadörer för turismen i Medelpad.

Meningen är att det ska bli ett gemensamt varumärke, att marknadsföra kusten här är en viktig fråga för besöksnäringen.

Maria Åslin jämför med Höga kustens marknadsföring och det samarbete som pågår längs kusten mellan Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland.

– Sedan är det Jungfrukusten men här har vi inte satsat gemensamt. Trots det har vi 2 000 som arbetar inom besöksnäringen och 500 000 gästnätter. I fjol ökade besöken med 7,8 procent. Vi har inte siffrorna än för hela sommaren men i juni var det en ökning med nio procent. Det är över förväntan.

Att färden gick med Tre kronor som seglar för Hållbart hav till Östersjöländerna blev symboliskt, för ett friskt hav lockar turister.

Målet som satts upp är fördubblad besöksnäring. Sedan i april har det funnits en inriktning mot Norge och de signaler som Maria Åslin fått från besöksnäringen är att det kommit många norrmän i sommar.

Men nu ska arbetet förfinas så att även de önskemål som exempelvis tyskar och ryssar har ska sonderas. Det skiljer mellan turister från olika länder.

– Vi behöver också göra en förstudie kring hamnen och fastställa hur mycket investeringar som krävs. En marina är viktigt för oss som kuststad och region, det måste kunna gå att göra ett stopp här.

Kring Ulvön har mycket infrastruktur byggts upp, bland annat kajer, tack vare EU-medel som kunnat växla upp de egna pengarna. En modell som även hela Medelpad nu sneglar på. Tillsammans.

Mer läsning

Annons