Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelpadssossar skjuter in sig på friskolor och energipolitik

/

Stoppa friskolornas frammarsch. Avveckla kärnkraften sansat. Det är några frågor som Medelpads socialdemokrater driver när partikongressen i Malmö startar i dag.

Annons
Sundsvalls och Timrås socialdemokrater är missnöjda över utvecklingen med allt fler friskolor. I Timrå finns inga friskolor över huvudtaget, i Sundsvall har det startats ett tiotal de senaste åren.
Kommunalråden Ewa Back och Eva Lindstrand skriver till kongressen att friskolorna dränerar den kommunala ekonomin. Huvudargumentet är att det blir ökade lokalkostnader när elever byter från kommunala skolor till friskolor.
De lokala s-företrädarna vill nu att kommunerna, i stället för skolverket, ska vara den instans som beslutar om hur och vilka skattemedel som ska betalas ut till friskolor.
I en annan motion, signerad av Sundsvalls arbetarekommuns Olle Åkerlund, krävs en lagstiftning där vinsterna från bolagen bakom friskolorna ska gå tillbaka till den kommunala verksamheten.
Nu har det blivit så att skolor börjar välja mellan elever. Det är en utveckling som jag inte vill att vi ska gå emot, säger Olle Åkerlund, till vardags ombudsman på Metall.
Just skolfrågan blir en av de viktigare på kongressen. I övrigt väntas uppmärksamheten bli stor runt kollektivavtalen och bekämpningen av arbetslösheten.
Ett omdiskuterat förslag är också att anställda i privata företag ska få tjänstledigt för att prova på andra arbeten.
Det är ett lysande förslag. Då får vi den flexibilitet som många kräver. Jag har många medlemmar som ringer till mig på Metall och undrar varför de inte får tjänstledigt, säger Olle Åkerlund.
Medelpads socialdemokrater lämnar också in motioner om energipolitken.
Bland annat krävs att den förra extra s-kongressens löfte om att statliga Vattenfall ska erbjuda industrikunder Europas lägsta elpriser ska infrias.
Dessutom vill de lokala s-representanterna att inga kärnkraftverk ska avvecklas förrän det finns andra energislag som kompenserar den avvecklingen. På så vis hoppas man också att konkurrenskraften för basindustrierna Kubal och SCA ska säkras.
Sundsvalls arbetarekommun konstaterar i en motion att ett regeringssamarbete mellan miljöpartiet och socialdemokraterna kan minska chanserna för Sverige att bedriva en globalt inriktad miljöpolitik.
Enligt Olle Åkerlund ska det inte tolkas som att de lokala partiföreträdarna är emot en regering tillsammans med miljöpartiet.
Visst måste vi ställa om vår energipolitik. Hur fort vi ska göra det, och hur vi ska göra det, skiljer oss och miljöpartiet. Man kan se den här formuleringen som ett förhandlingsargument, säger OIle Åkerlund.

Mer läsning

Annons