Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer behandling för samma pengar

Patienter med högt blodtryck kan få mer behandling än i dag utan att det kostar mer. Det hävdar Bo Carlberg, överläkare på medicinkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Annons
Bo Carlberg har varit med i den projektgrupp inom SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) som arbetat fram rapporten Måttligt förhöjt blodtryck.
Nyligen har han har besökt flera läkemedelskommittéer i landet, även kommittén i Landstinget Västernorrland, för att tala om innehållet i rapporten.
Bo Carlberg anser att behandlingen av högt blodtryck kan bli bättre än i dag. Sjukvården kan ge mer behandling utan att det behöver kosta mer, enligt honom. Men då krävs ett förändrat synsätt.
Det kan man göra om man byter ut några av de nya dyra läkemedlen mot fler billiga i stället. På så vis får man mer behandling, säger Bo Carlberg.
Enligt honom kan kostnaden för ett äldre läkemedel vara ungefär en krona per dag. Motsvarande belopp för ett nytt läkemedel kan vara hela sju kronor. Bo Carlberg hävdar att blodtrycksmedicinerna i många fall har precis lika bra verkan. För sjukvården handlar det om att få ut mest behandling för de pengarna som satsas.
Ett av de mest använda blodtryckssänkande läkemedlen är atenolol, som funnits sedan 1978. Bo Carlberg var en av forskarna som i höstas presenterade rönen att atenolol visserligen sänker blodtrycket men att det kan vara overksamt när det gäller att förebygga hjärtinfarkt och död på grund av hjärt-kärlsjukdom. Uppgifterna, som publicerades i medicintidskriften the Lancet i november 2004, vållade stor uppståndelse då de blev kända.
Bland annat har läkemedelsbranschen reagerat på forskningsrönen, men Bo Carlberg vill inte kommentera hur. Trots rönen anser han att medlet ska få finnas kvar på marknaden, men inte vara ett första alternativ vid val av medicin.
Man kan ge det som tillägg till andra medel, säger han.
Läkemedelsverket och SBU ser nu över vilka rekommendationer som ska gälla för enskilda läkemedel.

Mer läsning

Annons