Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer dag än natt redan före vårdagjämningen

Många är vi som lärt att vårdagjämning betyder att natt och dag är lika långa.
Men enligt tabellerna över solens upp- och nedgång blir dagen längre än natten redan i dag, medan vårdagjämningen infaller på söndag. Och det finns en förklaring.

Annons
Visst varierar tabellernas uppgifter beroende på om man räknar dagen från det att hela solskivan eller bara en del av den står över horisonten. Men att dagen blir längre än natten redan i dag beror i huvudsak på att jordens atmosfär böjer solljuset en smula. Effekten blir att det är ljust längre tid än om strålarna föll rakt in mot jorden.
Astronomiskt sett infaller vårdagjämningen då solen passerar himmelsekvatorn från söder till norr på sin tänkta årsbana på himlen, den så kallade ekliptikan. Solen står då rakt i zenit över jordens ekvator, dag och natt är lika långa på båda halvkloten (fast dagen är en smula längre än natten överallt) och jordaxeln står vinkelrätt mot jordbanans plan.
Det infaller i år klockan 13.36 den 20 mars. Efter den tidpunkten är norra halvklotet vänt mot solen, och så förblir det fram till höstdagjämningen.
Och vi kan sola näsan och börja planera sommarens trädgård.

Mer läsning

Annons