Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorologerna fastslår – det är vinter ännu

/
  • Efter förra veckan trodde många att det var vår. Det är det inte, inte enligt SMHI.

Som Finlands insats i OS-hockeyn. Det varmare vädret föll på målsnöret, men konstigt är det inte. – Våren ska inte komma förrän i början av april, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.

Annons
Fältbiologerna har en vårteckentelefon dit personer ringer in vårtecken. Lyssnade man av den igår lät det såhär: \"Nu ÄR våren äntligen på väg. I Kalmartrakten har man sett massvis med snödroppar och i Västerhaninge har koltrasten sjungit flera nätter i rad. I Lomma har man sett strandskata och i södra delar av landet börjär äntligen snötäcket smälta bort.\"
Till listan kan tilläggas att det i Sundsvall vräker ner snö, är under nollstrecket och väntas vara så fram till helgen. På fredag kan vi få uppehåll. Men marsvädret är inget att vara arg på, faktum är att det är precis som vanligt här.
Kring den femte april brukar vi se dyngsmedeltemperaturer över noll i Medelpad. I Skåne är däremot våren försenad, säger Lars Knutsson på SMHI.

Inte vår
En vecka kvar innan vi kan vara arga över vädret med andra ord. Nu har temperaturerna gått mellan nästan sju plusgrader i lördags och minus fjorton i mitten på förra veckan, med en medeltemperatur kring minus tre. Enligt meteorologerna på SMHI krävs det en dygnsmedeltemperatur på över noll för att det ska kallas vår.

Mer läsning

Annons