Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Microvågor minskar prostata

/
  • Överläkare Per Lindblad på urologkliniken är positiv till microvågsbehandling av prostataförstoring. Det är bra både för patienten och för ekonomin.

Microvågor kokar prostata och vävnader förstörs. På så sätt kan förstoringar behandlas utan vare sig operation eller medicin. I Sundsvall finns en av microvågsapparaterna.

Annons
Varannan man över 50 år får problem med förstorad prostata. Följden blir att urinröret trycks ihop, nöden tränger ofta på samtidigt som det är svårt att kasta vatten.
Mediciner och operation kan råda bot på problemen. Nu finns också en teknik där microvågor värmer upp och på så sätt minskar prostatan. Metoden har använts på Sundsvall sjukhus sedan 2000.
Vi värmer upp prostatan till 50-60 grader och \"kokar\" prostata så att delar dör och vävnader stöts av, säger överläkare Per Lindblad.
Allt som behövs är lokalbedövning och patienten kan lämna sjukhuset strax efter ingreppet. En operation med så kallad hyvling kräver eftervård i mellan tre och fem dagar. En hyvling kostar omkring 30 000 kronor.
Ett annat alternativ är läkemedel, i dag äter västernorrlänningar prostatamediciner för sju miljoner kronor per år. En persons behandling går på 3 000 kronor per år, många äter medicinerna i fem tio år.
Slutnotan för en microbehandling hamnar på 15 000-20 000 kronor.
Det är våra skattemedel som går till mediciner men många, både patienter och personal på vårdcentraler vet inte att microvågsbehandlingen finns, säger Per Lindblad.
Omkring 20 kliniker i Sverige använder microvågorna. På Sundsvalls sjukhus finns två läkare som tillämpar metoden.
Maskinen finns, och teoretiskt skulle vi kunna göra många fler behandlingar, säger Per Lindblad.
Men tiden räcker inte till, och microvågsbehandlingen är inte bra för alla.
Först görs en ultraljudsundersökning för bedömning av storlek och form, sen avgör läkarna om metoden är lämplig.
Nackdelarna är att prostatan svullnar efter behandlingen och en kateter få användas i tre fyra veckor efteråt. Det kan hålla på fram och tilbaka i upp mot två månader, säger Per Lindblad.
Merparten av Per LIndblads microvågspatienter är nöjda även om perioden efteråt är jobbig.
Han själv tycker att fördelarna överväger både för ekonomin och patienten.
Vi kirurger vet att det ser olika ut från fall till fall, i det här konceptet tänker man på samma sätt. Behandlingen är individuellt anpassad eftersom olika prostata beter sig olika, säger Per Lindblad.

Prostata
Prostatan är en körtel.
Förstoring av prostata är sammankopplat med ålder. Ökningen av celler stimuleras via könshormoner, mängden manligt avtar med åren samtidigt som östrogener bildas.
Främst är det delarna av prostata kring urinröret som förstoras. Det bidrar ibland till att urinrörets hålrum trycks samman. Det blir svårt att tömma blåsan helt och därför behöver det göras ofta, även nattetid. Risken för urinvägsinfektioner ökar också.
Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons