Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket polisanmäler asylsökande för bedrägeri

Migrationsverket i Sundsvall har polisanmält flera asylsökande för bedrägeri. Enligt Migrationsverket skulle de asylsökande avvisats omedelbart om de lämnat riktiga uppgifter.

Annons
Det ena fallet handlar om en familj som sökte asyl i Sverige i april 2001. 1997 sökte familjen asyl i Schweiz 1997 men fick avslag och lämnade landet i augusti 2000. Att familjen sökt asyl i Schweiz avslöjades sedan mannen uppvisat för polisen ett schweiziskt körkort.
Om vi hade vetat att det hade vi skickat dem dit på en gång. Enligt Dublinkonventionen får man i Europa söka asyl bara i ett land, säger Britt-Inger Andersson, beslutsfattare på Migrationsverket i Sundsvall.
Familjen har uppgivit att de kommer från Serbien men i Schweiz ska de ha sagt att de kommer från Kosovo. Dessutom ska familjen ha visat serbiska identitetshandlingar, som enligt serbiska myndigheter aldrig utfärdats.
Migrationsverket betalar en dagersättning för asylsökande under utredningstiden. Denna familj har fått 296000 kronor i dagersättning.
Skulle domstolen finna att de handlat bedrägligt kommer vi att begära pengarna tillbaka, säger Britt-Inger Andersson.
Migrationsverket har även polisanmält en man från Libyen som sökte asyl i Sverige i december 2002. Han ska ha uppgivit att han tagit sig till Sverige via smugglare och utan pass.
Men nyligen lämnade han ett libyiskt pass med en italiensk Schengenvisering. Mannen ska i samband med utredning sagt att han lämnat oriktiga uppgifter om visering, pass, resväg och sin utbildning.
Om Migrationsverket vetat att han kommit med Schengenvisering hade man inte tagit emot honom i Sverige utan han hade omedelbart avvisats till Italien, skriver verket i sin anmälan till polisen.
Mannens dagersättning uppgår till drygt 71000 kronor.
Enligt Britt-Inger Andersson är det inte första gången som Migrationsverket polisanmäler asylsökande.
Att folk har falska identitetshandlingar har polisanmälts men ofta hinner de avvisas och ärendet avskrivs, säger hon.
Fotnot:
För ensamstående är ersättningen 71 kronor om dagen och för makar totalt 122 kronor om dagen. För barn upp till tre år är dagersättningen 37 kronor, för barn 4-10 år 43 kronor och för barn 11-17 år 50 kronor per dag.

Mer läsning

Annons