Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mijailovic kvar på Rättspsyk i Sundsvall

Ministermördaren Mijailo Mijailovic vill tillbaka till Kumlafängelset, men blir tills vidare kvar på rättspsyk i Sundsvall. – Det är vår bedömning av när han är färdigvårdad som avgör när han åker tillbaka, säger chefsöverläkare Erik Söderberg.

Annons
Det finns i nuläget inga planer på att låta Mijailovic återvända och fortsätta avtjäna sitt livstidsstraff för mordet på Anna Lindh i fängelse. Och inte heller några planer på att förflytta honom till en annan klinik, uppger chefsöverläkare Erik Söderberg.
Enligt Söderberg tvångsvårdas Mijailovic eftersom en läkare på Kumla ansett att hans psykiska tillstånd är sådant att det behövs. Bland annat har han i fängelset skurit sig i ansiktet och på armarna.
I vårdintyget står att vederbörande är i behov av psykiatrisk vård, och då är det upp till oss att vårda honom till ett sådant skick att han kan återgå, säger Erik Söderberg.
Det har varit turbulent kring Mijailovic sedan han i veckan överföll och misshandlade en medpatient svårt. Mannen drabbades av sårskador i ansiktet och tvingades amputera ett finger efter misshandeln. Enligt Erik Söderberg har 60-åringen nu återvänt till rättspsyk, men till en annan avdelning.
Man måste ta hänsyn till människors känslor. Därför kommer de att hållas separerade.
Säkerheten runt Mijailovic har uppgraderats med en extra vårdare på avdelningen.
Det finns en preliminär vårdplan för Mijailovic, men läkarna vet inte ännu när han kan vara i skick att återvända till fängelse.
Det görs bedömningar av patientens vårdbehov dag för dag, och så agerar man utifrån det, säger Erik Söderberg.

Mer läsning

Annons