Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mijögifter bort från Skönsmons förskola

/
  • Ronny Öhman vid Fuhab har fullt upp i sommar. Han och hans arbetskamrater ska gräva upp cirka 400 kvadratmeter runt Skönsmons förskola i sommar.
  • Idag startar saneringen av Skönsmons förskola. Hanna Mårtensson på fastighetskontoret överblickar.

Nu startar saneringen av miljögifterna runt Skönsmons förskola. Om knappt fyra veckor ska det mesta vara klart - då kommer barnen tillbaka.

Annons
Höga halter av det cancerframkallande ämnena PAH finns på tomten runt Skönsmons förskola. Nivåerna ligger nästan tio gånger över de tillåtna riktvärdena.
Tidigare i vår beslutade kommunen att åtgärda situationen, igår startade schaktningen av det 400 kvadratmeter stora området.
Om knappt fyra veckor ska det mesta vara klart. Då börjar barnen vid förskolan igen. Det gör att entreprenören Fuhab måste snabba på eftersom inga förorenade massor får grävas bort när barnen är ute och leker.
Först togs beslutet att gräva bort ett lager på 20 centimeter. Nu har djupet ändrats till 30 centimeter.
Det gör att det blir 30 procent mer massor. Därför kommer det att bli lite kämpigt att hinna. Men vi kommer åtminstone att vara klar med en del när barnen kommer tillbaka, säger Lars Carlsson vid Fuhab.
Jordresterna körs i väg till ett inhägnat område vid den gamla tippen Hillstamon, Södermalm. Idag skickas de första proverna till SGI, Statens geotekniska institut, från den utgrävda marken.
Om tre dagar ska vi få svaren. Om det är en markant förhöjning måste vi ha ett nytt möte med miljökontoret, säger Lars Carlsson.
När jorden är borta läggs en skyddsduk dit. Därefter fyller man på med ett lager av sand. Ovanpå det läggs lite matjord. Högst upp placeras en färdig gräsmatta.
Kostnaden för saneringen väntas hamna på minst 500 000 kronor. Kommunen har uttryckt att aluminiumsmältverket Kubal, som står för merparten av utsläppen av PAH, ska vara med och betala.

Fakta Polyaromatiska kolväten PAH
PAH är en förening som bildas i olika processer vid ofullständig förbränning. Giftet kommer från användning av fossila bränslen, bland annat i form av uppvärmning inom industrin.
PAH finns även i bilavgaser, tobaksrök, rökta livsmedel, tjära och använd motorolja. Flera av föreningarna är starkt cancerframkallande. Exponeringen kommer främst via luften.
Källa: Institutet för Miljömedicin

Mer läsning

Annons