Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael byggde mobil bastu

/
  • I brist på intilliggande sjö går det utmärkt att svalka av sig under den flyttbara duschen som ansluts till trädgårdsslangen.
  • Mikael har byggt bastun så att den också kan användas som tillfällig gäststuga. Då flyttar han ned övre laven till samma nivå som den undre.
  • I en riktig sauna är en vedeldad kamin ett absolut krav.
  • Det går att hyra bastun och i så fall drar Mikael den på plats med bilen.
  • Det var Cesilia, Mikaels sambo, som kom på idén att bygga en mobil bastu. Därför står det också sauna på dörren.

I början av juni bänkade sig Mikael Lindström och sambon Cecilia Korhonen i den just färdigställda bastun hemma på tomten i Vivstavarv. Den visade sig fungera alldeles som man tänkt sig året innan, när Mikael började bygga den flyttbara bastun på ett avregistrerat husvagnschassi.

Annons
Det var Cecilias idé från början, eftersom hon har sina rötter i vårt östra grannland där bastun anses tillhör livets nödtorft.
Därför står det också sauna på dörrskylten. Det låter bättre än bastu, säger hon.
För det är ju en riktig sauna, med en vedeldad kamin, toppad med sten att slå vatten över. Invändigt är den helt klädd i panel, med lavarna skruvade underifrån så att inga heta skallar får chansen att förta avkopplingen.
I det lilla förrummet hänger man av sig kläderna och där finns också ett tolv volts uttag av bilmodell för att ansluta kylboxen där dryckerna blir lagom kalla.
Har man inte en sjö att kasta sig i efteråt så duger det med den flyttbara uteduschen som sticks fast i gräsmattan och ansluts till trädgårdsslangen. Fast om kravet att kunna slänga sig i sjön efter upphettningen är oeftergivligt, så går det ju att sra Mikaels bastu i dragkroken till en lämplig strand

Kan hyras
När bastun stod klar föddes tanken på att den också skulle kunna hyras ut för lämpliga tillfällen.
Ett bidrag till byggnadskostnaderna kan det kanske bli, men knappast någon affär, säger Mikael.
Han har lagt ut sin bastu på sin hemsida, där villkoren för uthyrning framgår. Där finns också bilder på vagnens utrustning och möjligheter.
Det måste vara någon som inte bor alltför långt bort som hyr den och i så fall kör jag den på plats och hämtar den själv, säger Mikael.
Den går ju som traktorsläp och får inte köras fortare än 30 kilometer.
Tanken har annars varit att ha den för eget bruk eftersom både Mikael och Cecilia har vuxit upp med bastubad.
Den går ju också att använda som övernattningsstuga. Övre laven går att flytta ned som att man får en dubbelbädd av de två lavarna. Lyse finns också som drivs med samma batteri som kylboxen.

Mer läsning

Annons