Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael i Lunde har alltid något på lut

/
  • Alltid något på gång. Så har det varit i fem år för Mikael på Lunde Gård. En ny brokvist på det gamla skolhuset handlar det om här.

Annons
Mikael Kühne som driver Lunde Gård i Bergeforsen har utsetts till månadens landsbygdsföretagare av projektet Våga Växa i Västernorrland.
Under fem år har han jobbat med den gamla skolan och gjort den gamla skolan till ett känt utflyktsmål med sitt café, sin kuriosamarknad och lilla konferensanläggning.
Personligt bemötande och en egen atmosfär inom gården är viktigare än tanken på expansion och storskalighet.
Men visst saknar vi en riktigt stor turistmagnet här i Timrå, säger han, i en paus i snickrandet av en ny brokvist på det gamla skolhuset.
En så het sommar som juli erbjudit har det varit lite färre gäster än normalt på gården.
Det kan ju bero på att bensinen blivit dyrare och att man hellre ligger stilla i en badvik sådana här dagar. Särskilt tyska turister har uteblivit, jämfört med tidigare år.
Idag, får han sin belöning för sitt slit, men han ser det inte som någon stor utmärkelse som ska förvandla vardagen i ett nafs.
Det är ju trots allt tio landsbygdsföretagare i länet som får utmärkelsen i år, så våldsamt stort är det väl inte, säger Mikael.
En liten kulturgärning gör han ändå och pekar på ett sent förvärv till gården, den lilla sexkantiga kiosken som bakifrån kan misstas för ett utedass.
Det där är Perssons kiosk från Tynderö, fast jag vet inte exakt var den stått. Från Tynderö lär den ha flyttats vidare och så hamnade den på Tjädergården. När den revs fick jag köpa kiosken så nu finns den i Lunde, berättar Mikael.

Mer läsning

Annons