Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael motivlackar med ”luftborste”

Mikael Nordlund är en 18-årig kille som har börjat tjäna pengar på sin hobby. Unga ST mötte honom på Noliamässan där han var med sitt företag MN-Grafix UF.

Annons

I tredje året på gymnasiet får elever chansen att starta ett ungt företag som sitt projektarbete. Och för Mikael var det inga problem med att bestämma sig för vad hans företag skulle göra. Han har alltid varit intresserad av att lacka motorcyklar och liknande och självklart blev det detta som han skulle göra.

Teknikprogrammet
Han går teknikprogrammet på Timrå gymnasium men erkänner så här i efterhand att han nog hellre hade gått karosseri.
Han berättar att han alltid har hållit på med lackering och att han är helt självlärd, men det är med hjälp av sin pappas intresse som han har kommit in på den här banan.
Jag har lärt mig genom att läsa tidningar och kolla på TV-program, berättar han. Ett av favoritprogrammen är American Choppers.

Snowboard
Hittills har han utfört sex arbeten och han har lackat en hel del olika saker. Han har lackat motorcyklar, snowboards, datachassin, mobilskal och en bil. Väl på Noliamässan (där olika unga företagare får visa upp sina företag i montrar) har det trillat in många intresseanmälningar och telefonnummer.
Det tar ungefär en vecka att lacka en motorcykel men det beror helt på hur pass svårt motivet är, säger han.
 Han berättar att han lackar allt hemma i garaget, där han har byggt en lackbox som krävs när man lackar stora saker. Men han säger att han är på jakt efter en riktig lackbox att hyra.

Motiven
Hur han kommer fram till motiven kan variera. Ibland kommer kunden med önskemål, men det har även hänt att han har fått helt fria händer. För att då få inspiration till motiven läser han han tidningar och kollar på internet.
Sen är det bara att blanda ihop och göra något med snygga färger, säger han med en liten ryck på axlarna.

Fortsätter efter skolan
Nu när det går så bra med företaget funderar han på att fortsätta med det efter skolan men han säger samtidigt att om det inte skulle bli så så blir det garanterat en hobby i alla fall.
Han försöker nischa sig själv genom att hålla ett lågt pris.
Jag köper in billig färg och tar lite betalt för arbetet i jämförelse med andra.
Detta gör att han inte har tjänat några stora pengar än, men visst, lite har han nog tjänat på företaget.

Harley Davidson
Han äger ingen motorcyckel själv men han har mc-körkort och ska snart köra upp för mellanklass. När jag frågar vilken favorithojen är, så är svaret
enkelt:
Harley Davidson...Harley
Davidson Chopper.

Mer läsning

Annons