Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöchefen larmar om hård press

/
  • Han leder en förvaltning som går på knäna. Miljöchefen Stig Johansson larmar om den hårda pressen på miljökontoret i Sundsvall.
  • Han leder en förvaltning som går på knäna. Miljöchefen Stig Johansson larmar om den hårda pressen på miljökontoret i Sundsvall.

Högsta stressnivån i kommunen Nedskärningar och en allt stridare ström av ärenden knäcker de anställda på miljökontoret i Sundsvall. – Vi måste få mer pengar, säger Stig Johansson, miljöchef.

Annons
Enkäten bland kommunens anställda i våras gav många nöjda svar. Men pressen på jobbet hade ökat och för miljökontoret var resultatet direkt skrämmande.
Miljöinspektörerna är mer stressade än alla andra kommunanställda. Arbetsbördan är hårdast just där, och de anställda går på knäna.
Miljöchefen Stig Johansson sticker inte under stol med problemen.
Det här kan vi inte gömma undan, det kan leda till svårigheter i framtiden. Ännu har vi dock inte sett några sjukskrivningar, säger han.
Johansson förklarar den höga stressnivån på två sätt:
Dels var folk stressade av nedskärningarna förra året som innebar att vi måste välja bort saker som vi gjort tidigare. Dels ökar floden av ärenden hela tiden, säger han.
Miljöchefen är glad att han har unga anställda som tål en del. Samtidigt är det ett problem.
Unga välutbildade anställda med höga ambitioner kan lätt knäckas av att ha för mycket att göra, säger han.
Stresslarmet kommer i miljöchefens förslag till budget nästa år. Stig Johansson har en svag förhopppning att pressen blivit mindre efter att miljönämnden fått tillbaka den miljon kronor som försvann genom nedskärningar förra året.
Nästa år är vi tillbaka till vår budget från 2004. Men fortfarande är det så att vi skulle behöva tre till fyra anställda till för att klara det vi borde göra, säger han.
Miljötjänstemännen har fått minska den egna planerade tillsynen.
\"Vi lägger ner för lite tid på inspektioner. Livsmedelsverket anser att varje företag ska ha minst ett tillsynsbesök per år men det är inte möjligt för oss\" skriver Stig Johansson.
Johansson säger att han försöker lätta upp tillvaron på den lilla förvaltningen med 23 anställda.
Jag vill vara flexibel när det gäller ledigheter, även om det tar tid att sätta in vikarier i arbetet. Och vi försöker hitta mallar och rutiner som förenklar arbetet, säger han.


Fakta/ Detta ska miljökontoret göra 2006
Livsmedelskontroll: 560 lokaler, 700 livsmedelsprover per år.
Miljöskydd: 770 företag, varav 100 med särskilt hög prioritet.
Djurskydd: 200 djurhållare.
Avloppsanläggningar: 150 prövningar per år.
Förorenad mark: 70 platser.
Hälsoskydd och folkhälsoarbete: 300 tillsynsställen, varav 50 är högriskobjekt.
Samhällsplanering, miljöövervakning, naturvård.
Källa: Miljökontorets verksamhetsplanering 2006.

Mer läsning

Annons