Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen stoppar grustäkt i Nolby

Nolby vattentäkt är nu skyddad. Miljödomstolen har beslutat att det inte får tas ut mera grus därifrån.
— Vi har kämpat hårt för det här och det känns otroligt skönt med den här domen, säger Mats Bergmark, chef för miljö och teknik på MittSverige Vatten.

Annons
Striden har stått mellan MittSverige Vatten och miljökontoret i Sundsvall på ena sidan som båda vill värna den utmärkta vattentäkten och Grus och betong i Norrland på andra sidan som begärt att få bryta 160 000 ton grus ytterligare i området.
Länsstyrelsen beslutade i juni i fjol att godkänna fortsatt grustäktverksamhet. Domen överklagades till Miljödomstolen i Östersund. Därefter har det varit en livfull skriftväxling med Miljödomstolen i Östersund, vattenvärnarna har lämnat in ett hundratal sidor till domstolen som rört juridik, teknik, hydrogeologi. Enligt MittSverige Vatten har det kostat bolaget 306 362 kronor. Väl satsade pengar tycker man i dag.
Vi tror vi har gott om vatten i Sverige. Och det har vi, men inte gott om bra vatten. Vi måste värna de vatten som finns kvar om vi inte vill köpa det upptappat på flaska snart, säger Mats Bergmark.
Miljödomstolens slutsats är att en grustäkt utgör en beaktansvärd risk mot vattentäkten som försörjer ett stort antal hushåll i Njurunda och är reservtäkt för Sundsvall och Timrå. Vattnet är speciellt skyddsvärt eftersom det är av sådan hög kvalitet att den inte behöver någon föregående rening före konsumtion. Vidare konstaterar domstolen att skyddsbehovet är synnerligen starkt och att risken för föroreningar från grustäkten och transporterna från täkten inte är förenliga med vattenskyddsverksamheten.
Grus och betongs tillstånd för grustäkten gick ut för två år sedan. Sedan dess har det pågått en kamp mellan vatten- och grusintressenter. Det som nu återstår av företagets verksamhet i Nolby är några högar som lagts upp som lager. När de är bortfraktade återstår för Grus och betong att återställa täkten.
Mats Bergmark finns med i nationella katastrofgruppen och medverkar också på andra håll för att värna de svenska vattenresurserna.

Mer läsning

Annons