Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöinspektion i Björkön

/
  • Miljöinspektorerna Erik Isacson och Jan-Eric Nyby gjorde bakterologiska prover av vattnet vid Skrängstabodarn i Björkön.

I går var två miljöinspektorer och tog vattenprover i Björkön efter larm om brunt illaluktande vatten trängt upp på isen.

Annons
Det är i områden där det förekommer mycket låga syrehalter eller total syrebrist som man gradvis hittar allt mindre bottenlevande djur. Dessa djur återfinns dessutom inom allt mindre områden på havsbottnen, bland annat i Björköfjärden, menar man från Miljökontoret.
När de bottenlevande djuren försvinner upphör den process som kallas bioturbation.
Det är vanligt med svavelväteförekomst på det sätt som förekommer i Björköfjärden. Lukten är stark men inte farlig i de halter som kan förekomma i sådana här havsvikar. Fisken påverkas inte smakmässigt eller på annat sätt. Närr bubblorna med gas går uppåt så kan illaluktande dy följa med, säger Erik Isacson, miljöinspektör.
Miljökontoret konstaterar att nedbrytningsprocessen på och i bottnarna utförs normalt av bakterier och svampar med hjälp av syre. Om det inte finns något syre blir det ingen normal nedbrytning av de döda växter och djur som \"regnar\" ned från vattenlagren ovanför.
I stället tar sådana bakterier över som kan få den energi och det syre som de behöver från nitrat- och sulfatjoner i stället för från syremolekyler,säger Erik Isacson.
Den fortsatta nedbrytningsprocessen som utnyttjar sulfat resulterar i bildningen av svavelväte, en vattenlöslig, illaluktande och mycket giftig gas som gör liv på bottnarna omöjligt för alla livsformer.
Jag har bott här i Skrängstabodarna i 30 år och sett hur Björköfjäden förändrats under åren. Från en ren och fin vik med fina badstränder till en snart igenvuxen och illaluktande dypöl, säger Åke Gustavsson.
Nu ska vattenproverna som Miljökontoret tagit i Björköfjärden analyseras och svaren kommer i slutet av nästa vecka.

Mer läsning

Annons