Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljönämnden krävde ett...

Miljönämnden krävde ett vitesbelopp på en miljon kronor om inte fastighetsägaren till den förorenade industritomten i Nyhamn, Kjell Jonsson, tog bort avfallsresterna före den 1 november 2004.
Han överklagade beslutet till länsstyrelsen, som nu har avslagit överklagan.

Annons
Turerna kring den förorenade industritomten, där det konkursade företaget Nordtank tidigare bedrev verksamhet, fortsätter. Sedan det ovanliga inträffade att konkursboet gick i konkurs har miljönämnden riktat sina krav för sanering av tomten mot bolaget som äger fastigheten, Nyhamn Invest.
Men inget mer har hänt än att bolagets vd, Kjell Jonsson, har överklagat.
Jo, något har faktiskt hänt.
Vid en inspektion för några veckor sedan upptäckte jag att de öppna containrar och fat med kemikalierester som fanns på området är borta. Vart de har tagit vägen vet vi däremot inte, säger Lena Ericsson vid miljökontoret.
Men de tre stora cisterner med avfallsrester tungmetaller och fenol står fortfarande kvar på området, utan att något har hänt.
I fjol läckte tusentals liter ut genom en ventil på en av tankarna, men det är enligt Lena Ericsson nu ordentligt åtgärdat.
Men däremot har marken aldrig sanerats efter det läckaget.
Länsstyrelsen har avslagit Kjell Jonssons överklagande och fastställt nya datum för när de olika åtgärderna på tomten ska vara klara. Senast den 15 maj 2006 ska en redovisning över vad som gjorts ha lämnats in till miljökontoret. Görs inte det ska vite på en miljon kronor betalas.
Kjell Jonsson har tre veckor på sig, från det att han delgivits beslutet, att överklaga till Miljödomstolen i Östersund.

Mer läsning

Annons