Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbedragerska spårlöst borta

Nu finns misstankar om att en 48-årig kvinna från Sundsvall stuckit från landet med 2,4 miljoner på fickan. Anhöriga som finns kvar i stan säger att de känner sig hotade av folk som vill ha tillbaka sina pengar.

Annons
Anklagelserna mot en 48-åriga Sundsvallskvinna fortsätter att strömma in. Polisen har på kort tid fått in tio anmälningar om grovt bedrägeri. Den totala summan har stigit till 2,4 miljoner kronor.
Åtta av anmälarna kommer från Sundsvall och de andra två bor i Härnösand, respektive Dalarna.
Den misstänkta kvinnan har en livsmedelsaffär i centrala Sundsvall och inom familjen finns även en restaurangrörelse. Dörrarna till båda verksamheterna är igenbommade och på restaurangens fönster finns en lapp om att det är stängt för semester. Kvinnan, hennes man och tre barn har varit försvunna i drygt en vecka och polisen tror att de lämnat landet.
Enligt uppgift till ST talade kvinnan med en nära släkting förra tisdagen och då var allt som vanligt. Släktingen säger sig orolig för sin egen säkerhet, eftersom flera personer som säger sig vilja ha pengar tagit kontakt. Det finns även oro kring kvinnans försvinnande.
Jag kan inte förstå varför hon inte sagt något till mig, säger en släkting.
En annan släkting kontaktade polisen i går och uppgav sig ha blivit utsatt för telefonhotelser.
Folk har ringt till personen och sagt att de vill ha pengar och att eftersom den 48-åriga kvinnan är borta är det upp till de anhöriga att ordna fram kontanter, säger Jan Granquist vid polisens eko-rotel.
Polisens bedömning är i nuläget att ingen av kvinnans anhöriga svävar i fara.
Det är väldigt vaga uppgifter som inkommit och det finns inga namnuppgifter på dem som ska ha uttalat hotelser, säger Jan Granquist

Misstänker bankverksamhet
Några av de som polisanmält Sundsvallskvinnan har berättat att pengarna var menade för bistånd till behövande i Asien. Andra säger att de lånat ut pengar till kvinnans affärsverksamheter i Sundsvall.
Men polisen har en annan teori om vad pengarna gått till.
Vi misstänker att det handlar om en egen bankvärld inom den här kulturella gruppen. Man kan säga att det finns en typ av centralbank. Därifrån lånar landsmän pengar om de till exempel vill öppna egna företag, säger Jan Granquist.
Ännu finns inga uppgifter om kvinnans eventuella position i den undre bankvärlden.
Vi vet inte om hon är huvudperson eller vilken status hon har, säger Jan Granquist.
Han tror att fler anmälningar är att vänta. Alla uppgifter som hittills kommit in tyder på att fler personer känner sig drabbade och redo att kontakta polisen.
Det kan röra sig om många miljoner i slutändan och de drabbade finns utspridda i hela landet, säger Jan Granquist.
Polisens utredning försvåras av att det saknas dokumentation kring transaktionerna. Men enligt uppgift har några av anmälarna satt in pengar på bankkonton som kvinnan förfogar över i den \"normala\" bankvärlden.
Vi har nu vänt oss till bankerna och begärt ut kontouppgifter. Sedan får vi se om vi kan spåra några summor vidare, säger Jan Granquist.
Kvinnan och hennes familj kom till Sverige 1992 och har varit svenska medborgare i flera år.

Mer läsning

Annons