Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner rann ut från kommunkontoret

Tredubbla utbetalningar - fel i systemet
Torsdag för en vecka sedan hände det som inte får hända.
Flera miljoner kronor för mycket betalades ut från kommunens ekonomikontor.
Felet är ännu inte hittat.

Annons
Det var omkring 100 mottagare som till sin stora glädje fick mycket mer pengar än vad de skulle ha. Totalt betalade kommunen ut 2,4 miljoner kronor för mycket, tre gånger mer än avsett. Varje utbetalning skickades tre gånger i stället för en.
Mer än ett tjänstemannahjärta torde ha åkt långt upp i halsgropen när felet upptäcktes. Kommunen gör nämligen dagligen utbetalningar på mellan en och tio miljoner kronor. Hade felet uppstått en tiomiljonersdag hade alltså 20 miljoner för mycket betalats ut.
Bland de som fick för mycket pengar finns fyra föreningar, däribland Nolby Alpina och Selångers Folkets Hus som båda fått omkring 300 000 kronor för mycket.
Jag såg direkt att det var tre likadana utbetalningar och jag har redan betalat tillbaka det som var fel. Men man undrar vad de håller på med på kommunen, det är skattepengar det rör sig om, säger Tomas Jäärf, kassör i klubben.
Några elever har fått felaktiga måltidsbidrag. Men det allra mesta handlar om betalningar till kommunens leverantörer, små och stora företag.
Björn Magnusson, redovisningsansvarig vid ekonomikontoret, berättar att allting upptäcktes nästa dag som var fredag för en vecka sedan.
Vi såg det när vi stämde av vår sändning med postgirots utbetalningar. Men det är oroväckande att det kan ske utan att vi vet om det, säger han.
Magnusson vet nu vad som hänt men inte varför.
Utbetalningarna skickas som en datorfil till postgirot. Den som utför sändningen får normalt en bekräftelse på att filen gått iväg. Men denna gång visade skärmen att överföringen avbrutits varpå tjänstemannen försökte två gånger till med samma resultat.
Att samma pengar därmed gått iväg tre gånger upptäcktes först dagen efter.
Företaget VM-data har levererat ekonomisystemet och får nu leta felet i sin egen programvara. Ännu i går efter en vecka hade VM-data inte lyckats.
Men vi är hyfsat säkra på att inga fler felbetalningar gått i väg. Vi har en sträng kontroll av varje utbetalning, säger Björn Magnusson.
Nu återstår ett drygt arbete att övertyga 100 mottagare att de ska skicka tillbaka de extra pengarna.
Vi har gått ut med brev till alla, och några har redan betalat, säger Björn Magnusson.

Föreningar som fått för mycket pengar
Selångers Folkets Hus
Nolby Alpina
Föreningen Folkets Hus och Park
KFUK-KFUM Sundsvall

Mer läsning

Annons