Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till psykvård i Sundsvall

Nu delas regeringepengarna till psykvården ut. Mest får storstadsregionerna. Men även länen i landsorten får sitt. För Västernorrlands del går 10,8 miljoner kronor till en beroendenhet i Sundsvall för unga missbrukare.

Annons
Behovet av utveckling, nytänkande och vårdresurser är mycket stort inom psykiatrin.
Samarbetet mellan kommuner och landsting kring människor med psykiska sjukdomar måste bli bättre och brukarna måste få ett större inflytande på vården.
Det finns även vissa grupper som behöver mer, och dit hör personer med psykiska funktionshinder och som även är inne i ett drogmissbruk. Unga människor med problem ska uppmärksammas liksom personer med neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD/DAMP och Tourettes syndrom.
Med dessa förtecken har regeringen avsatt 400 miljoner kronor till länen för en extra satsning på psykiskt sjuka. Dessutom går 97 miljoner till särskilda utvecklingsmedel.
Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att fördela pengarna i nära samverkan med Nationell psykiatrisamordning - utredningen som sattes i gång efter de brutala dåden i Stockholm då en man gick bärsärk med ett järnrör i Åkeshov och en annan man mejade ner gående på Västerlånggatan i Gamla Stan i Stockholm.
I en första vända delas hälften av de aviserade milonerna ut.
Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne får mest, eftersom dessa län har dubbelt så många personer med psykisk sjukdom jämfört med övriga Sverige.
Resten går till olika projekt ute i länen.
För Västernorrlands del betyder det ett tillskott på 12-13 miljoner kronor. !0,8 miljoner kommer att gå till en ny beroendeenhet i Sundsvall. Enheten ska drivas i samarbete mellan kommunerna i länet och landstinget och man kommer att ta emot olika typer av missbrukare.
En del av pengarna kommer att gå till kompetensutveckling.
När det gäller utvecklingsprojekten meddelar Socialstyrelsen att 336 ansökningar har kommit in och att det finns 30 miljoner kronor att fördela - och hittills har 24,3 miljoner fördelats till 35 projekt.
Resten av utvecklingspengarna ska bland annat satsas på uppföljningar till de startade projekten.
Socialstyrelsen konstaterar att de sökta beloppen uppgick till 425 miljoner kronor - och att man inte kommer så långt med de 30 miljonerna som projekten får i år.
Men frågor som rör psykiatriområdet står högre på dagordningen än för tio år sedan, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt är utvecklingsnivån i landet är mycket ojämn. I ansökningarna finns allt från projekt som ligger i \"utvecklingens framkant\" till \"basala kompetensutvecklingprojekt\".

Mer läsning

Annons