Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över föreningar

/

Det regnar pengar över föreningslivet i Sundsvall.
52 föreningar föreslås få sammanlagt 5,3 miljoner.
– Det är mycket positivt, säger Robert Bylund, ordförande för RFSL som får 140 000 kronor.

Annons

Varje år delar Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsnämnd ut bidrag till stans ideella föreningar.

Pengarna går bland annat till olika kultur- eller idrottsorganisationer, antidrogprojekt och ungdomsverksamheter.

Nu har tjänstemännen på kommunen lämnat ett förslag om hur mycket pengar som ska delas ut i år, och i dag ska politikerna ta ställning till förslaget på kultur- och fritidsnämndens sammanträde.

Allra mest får Kvartersteatern och RSMH; 650 000 kronor vardera, enligt förslaget.

Kvartersteatern har en omfattande verksamhet på Skönsmon med teater, musik, körsång, dans och film som engagerar omkring 300 glada amatörer varje vecka.

RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, ordnar kamratstöd, fritidsaktiviteter, kurser, utbildningar, resor och utflykter för människor med psykiska funktionsnedsättningar.

Sammanlagt ska stans föreningar få totalt 5,3 miljoner kronor. Det är en ökning på mer än 700 000 kronor jämfört med förra årets bidrag.

Därmed inte sagt att alla föreningar är nöjda. Många av dem hade velat ha ännu mera pengar. Stans föreningar har sammanlagt ansökt om drygt 11 miljoner kronor, och får alltså knappt hälften av det.

RFSL har till exempel ansökt om 826 000 kronor.

Pengarna behövs enligt föreningen bland annat för att stödja homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, och till den årliga Pridefestivalen.

Men enligt tjänstemannaförslaget får RFSL "bara" 140 000 kronor.

Ordföranden Robert Bylund är trots det positiv.

– 140 000 kronor är ändå en rejäl höjning av bidraget och ett steg på vägen, eftersom vi bara fick 50 000 kronor året innan, säger han.

Ett par föreningar blir helt utan bidrag.

Bowlingföreningen BK Thunderball har ansökt om 15 000 kronor till ungdomsverksamhet men får inte ett öre, med motiveringen att de kan söka andra bidrag.

Invandrarföreningen East Ethiopian får inte heller en enda krona. Föreningen är så pass nystartad att kommunen har svårt att bedöma vilket behov av ekonomiskt stöd den har, och medlemmarna hänvisas till att söka andra bidrag i stället.

Mer läsning

Annons