Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet går till attack mot scenhuset

I kväll arrangerar miljöpartiet ett offentligt möte för Lillgårdens bevarande. — Att vi går till attack nu beror på att vi hört ryktas om att det ska lämnas in en ansökan om rivningslov. Vi vill mobilisera folk för att reda ut situationen, säger Runa Forsman, före detta sammankallande i lokalavdelningen för mp.

Annons
Enligt henne kommer mötet i kväll att besökas av folk som är kunniga i stadsplanering.
Vi kommer säkert att kunna resonera oss fram till hur vi ska kunna gå vidare och få läget klarlagt, säger Runa Forsman.
Men är de inte för sent att agera nu? Fullmäktige har ju fattat beslutet om att scenhuset ska byggas.
Det har varit ganska många konstiga turer när det gäller finansiering. Jag tror inte att det är så väl genomtänkt, säger Runa Forsman.
Lillgården byggdes 1894 och är en av de två äldsta barnkrubborna i landet. Den andra finns i Lund. Huset ritades av Gustaf Hermansson, arkitekten som också ritat många av stenstadens mer pompösa byggnader.
Enligt miljöpartiet byggdes Lillgården på uppdrag av föreningen Sundsvalls barnkrubba som några år tidigare startat i hyrda lokaler i Skönsmon. Föreningen var en välgörenhetsinrättning som med hjälp av stora donationer kunde bygga ett eget hus. Kommunen ställde en tomt till förfogande.
Den frivilliga verksamheten upphörde 1932, men 1951 startade kommunen det första daghemmet i kommunal regi i huset.
Miljöpartiet anser att Lillgården ger \"trivsel och charm åt en stadsbild som annars verkar överdådigt vräkig\". Partiet anser också att arkitekten och de som byggde huset är värda en eloge för att kvinnor och barn fick en synlig plats vid Esplanaden.
Miljöpartiet anser fortfarande, trots att fullmäktige klubbat scenhusbygget, att lokalerna vid före detta Sundsvalls Vatten kan anpassas för teaterns behov.
När kommunen i december 2002 inbjöd fyra arkitektbyråer att rita ett nytt scenhus, skrev man att huset ska byggas på fastigheten Kassören 6, där Lillgården finns. Några upplysande rader som skulle fått arkitekterna att förstå att huset ska bevaras fanns inte i inbjudan.
En privatperson ansökte i somras hos länsstyrelsen om att Lillgården ska byggnadsminnesförklaras. Dagen innan strukturfondsdelegationen beviljade EU-medel till scenhuset i höstas avslog länsstyrelsen denna ansökan. Hade länsstyrelsen inte skyndat sig, hade strukturfondsdelegationen inte kunnat behandla EU-ansökan. Nyligen har en ny ansökan om byggnadsminnesförklaring lämnats till länsstyrelsen.
Länsmuséet anser att Lillgården ska bevaras för kommande generationer. I ett brev till stadsbyggnadskontoret skrev länsmuséet i vintras att Lillgården har ett nationellt intresse eftersom den är den ena av två kvarvarande barnkrubborna från 1800-talet. Enligt länsmuséet påverkar de förändringar som gjorts i huset inte dess kulturhistoriska värde, något som hävdats från kommunens sida.
Länsmuséet önskar att Lillgården bör byggas in eller anslutas till det nya scenhuset. Som en sista utväg bör möjligheten att flytta huset till annan plats i stenstaden utredas.
Länsmuséet vill att kommunen ska upprätta en detaljplan eftersom scenhuset ska byggas i ett område som är av riksintresse. Men så blir det inte utan kommunen ska använda en gammal detaljplan från 1800-talet.
Enligt planen ska markarbetena för scenhuset påbörjas i höst och huset ska stå klart i början av 2007.

Mer läsning

Annons