Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpris för villabygge

/
  • I går belönades Kerstin och Björn Ödman från Njurunda ta emot diplom, statyett och en resecheck på 5 000 kronor för sitt nybyggda hus vid Dövikssjön när Byggsektorns kretsloppsråd delade ut sitt miljöpris.

Makarna Kerstin och Björn Ödman i Njurunda har tilldelats Byggsektorns kretsloppsråd i länet miljöpris. Motiveringen till priset som delades ut för första gången var att de har byggt ett hus som är ett föredömligt miljöprojekt.

Annons
Vi blev överraskade över att vi vann, berättar makarna.
Förutom äran fick pristagarna diplom och en liten statyett och dessutom en resecheck på 5 000 kronor.
De delar dock frikostigt med sig av lovorden till de som varit inblandade i bygget och som därmed bör ha del av äran av priset.
Mycket låg energiförbrukning och praktiskt taget inga utsläpp är några av plusvärden som näms om deras nybyggda villa. Huset ligger vid Dövikssjön Njurunda och ska vara inflyttningsklar den 25 november.
Bland ovanligheterna för ett hus byggt i ett villområde kan nämnas att det inte är anslutet till det kommunala avloppsnätet. Något som medför att varken fosfor eller nästan 80 procent av kväveutsläppen inte hamnar i den komunala reningsanläggningen.
I stort sett allt är lokalt producerat. Huset som 117 kvadratmeter stort är prefabricerat är byggt inomhus hos MRD Sälj och Bygg i Njurunda. Det är arkitektritad av Anders Nyqvist.
Grunden består 30 centimeter tjocka skivor där materialet består av glas och kol. I de 30 centimeter tjocka väggarna och bjälklag sprutas cellulosafibrer som isoleringen.
Värmen i hustet består till största delan av återvinning av vatten och luft som sker med värmeväxlare. Inga element finns i fastigheten. det enda avkall som gjorts är värmeslingorna i golvet. De är dock en onödig investering enligt experterna.

Mer läsning

Annons