Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre satsningar på fritid och kultur i Sundsvall

Sundsvall har minskat sina utgifter inom kultur och fritid under 2004. Det visar den statistik som Kommunförbundet tagit fram och nyligen pressenterat. Det är artonde året i rad som statistiken tas fram med hjälp från Statistiska Centralbyrån.

Annons
Alla Sveriges kommuner finns representerade i undersökningen och gäller för 2004. Sundsvalls Tidning har gått igenom en del av resultaten från olika listor och sammanställt detta i en tabell som finns på sidan. Där går det att jämföra kostnader mellan olika verksamheter i olika kommuner i Medelpad och Nordanstig. Vi har också lagt in den lägsta respektive den högsta kostnaden i Sverige.
Där framgår det att Nordanstig även 2004 är den kommun som satsar minst på kulturen. Man låg även på sista plats 2003.
Det visar inte den totala kostnaden utan hur mycket olika verksamheter kostar uträknat per innevånare. Uppgifterna grundar sig till största delen på den bokslutsstatistik som SCB varje år samlar in från kommuner genom det så kallade räkenskapssammandraget
Man gör detta för att politiker, tjänstemän och allmänhet ska kunna analysera den egna kommunen, men också att kunna jämföra den med andra.
Det är sjuttonde året som statistkuppgifterna med olika jämförelser pressenteras.
När jämförelser ska göras vinns det olika faktorer som bör tas hänsyn till när kostnaderna varierar mellan invånarna i olika kommuner. Det kan vara:
Skillnader i åldersstruktur, vilket särskilt gäller utbildning, förskoleverksamhet samt vård och omsorg om äldre och funktionshindrade.
Skillnader i geografisk och social struktur.
Skillnader i utbuds- och servicenivåer.
Skillnader i kvalitet och effektivitet.
Politiska prioriteringar.
Skillnader i avgiftsfinansiering
Skillnader i de specialdestinerade bidrag som finns kvar.

Mer läsning

Annons