Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minilucior tjuvstartade

/
  • Mörkt, mystiskt och högtidligt var det inte, däremot massor av glädje och spontanitet, när småluciorna från Korsta dök upp på Lindgården.
  • Tomtar och tomtor, peparkakor och stjärnpojkar. Alla möjliga väsen och varelser fanns med i Korstabarnens lussetåg.
  • Leklust och utklädningsiver. Förskolebarn från Korsta värmde upp i går på Lindgården inför den riktiga Luciadagen.
  • Efter lussetåget vankades korv för gammal och ung. Dagny Sundström äter tillsammans med Andreas Hansson, Denise Åhnstrand och Elin Sundqvist.
  • Gunborg Sjögren var luciaveteranen i sällskapet. Hon var själv kandidat för att bli Ånges lucia en gång för många år sedan.

Moderna lucior kommer inte alltid när morgonen är som mörkast, inte alltid tassande, inte alltid med kaffebrickor och klockren stämsång. De kommer inte alltid ens på själva dagen. Men de kommer. Mer än någonsin och mer än gärna. Redan i går lussade barnen från förskoleklassen Diagonalen i Korsta för de boende på Lindgården.

Annons
Solen tittade fram utanför fönstren och en och annan stjärngosse föredrog att snurra runt för sig själv längst bak i ledet, när förskolebarnen från Korsta spred julaningar bland de äldre på Lindgården.
Lucior, tärnor, tomtar, pepparkaksgubbar och -gummor och ett par stjärngossar bildade en brokig skara. Efter Luciasången, Pepparkaksgubbarna, Tomtarnas julnatt och ett par visor till begav de sig på snabba fötter vidare till den hägrade korven och lussefikat.
Bland de äldre kom minnena fram, och inte var det så annorlunda förr. Kanske fanns inte tomtar och pepparkakor i tågen, inte heller flera lucior samtidigt; däremot hade de ofta med sig kaffebrickor när de kom. Stig Svenander minns hur alla barn i kvarteret ställde upp och gick runt och hur luciauppdraget gick i turordning mellan flickorna.
En veteran i publiken var Gunborg Sjögren, som själv kandiderade till att bli Ånges lucia en gång i tiden och i alla fall blev tärna.
Det var så länge sedan så jag kommer inte ihåg när det var. Men det var väldigt fint. Det var rätt nymodigt på den tiden, säger hon.
Ingrid Liljestam kan berätta att i Brunflo i Jämtland, där hon växte upp, var det tradition att hålla en skördeauktion på Luciadagen. När någon löst in en vara sprang barn utklädda till tomtar iväg och lämnade grejorna.
Jag var åtta när jag var med i tomtetåget. Det fanns en förening bakom, som också hjälpte dem som hade det svårt under jul. Det fanns barn som behövde både skor och kläder, säger hon.
Alla barn hade likadana tomtedräkter. Min dräkt är 75 år och den har mitt barnbarnsbarn nu, säger Ingrid Liljestam.
Snacka om tradition.

Mer läsning

Annons