Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern ser över förvarstiderna

/
  • Migrationsminister Barbro Holmberg ska se över flyktingarnas situation på förvaren. Men innan hon ger besked om framtiden behöver hon svar från en pågående utredning.

Migrationsminister Barbro Holmlund(s) kan inte lova de inlåsta flyktingungdomarna någon omedelbar förbättring. — Men det är en verksamhet som vi definitivt håller på att se över, säger hon.

Annons
Det sitter 29 ungdomar inlåsta på förvar i Sverige, och 12 av dem förvaras bland kriminella på häktet. Är det rimligt?
Vi håller just på att titta på det där. Vi har tillsatt en utredning som ser över precis den frågan. Dessutom har Migrationsverket tittat över sin egen verksamhet. Sedan ska vi också se över det här med tidsramarna när det gäller förvar.
Kommer ni politiker att reglera det genom ett förtydligande i utlänningslagen?
Vad utredningen kommer fram till vet jag inte nu. Men helt klart tittar vi över just det där med hur vi använder häkten, och hur polisen använder förvar. Det är inte bra att ha människor som begått grova brott i förvar, och det är heller inte bra att ha människor som bara ska avvisas på häkten.
Har du själv besökt ett förvar och känt stämningarna där?
Jag har besökt ett antal förvar. Det är ju ett frihetsberövande, och det präglar naturligtvis stämningarna. Sen tycker jag ändå att man gjort mycket för att göra det så lindrigt som möjligt.
En brottsling får permission, men inte den som sitter i förvar.
Nu håller vi på att se över verksamheten, även innehållet i den. Sen måste vi också som sagt se över längden på förvaren.
När kan vi vänta oss ett besked om vad regeringen tänker göra åt det här?
Jag vet inte när utredningen blir klar. Men det är inte aktuellt att ta bort möjligheten att sätta människor i förvar. Men eftersom det handlar om frihetsberövanden måste det ske ständiga utvärderingar och utredningar kring detta.

Mer läsning

Annons