Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruksvården får skarp kritik

Länsstyrelsen är mycket kritisk till ett av kommunens behandlingshem för missbrukare. Avsaknaden av utvärdering gör att ingen vet om behandlingen är bra. \"Det finns en risk att personer som behandlas, far illa av metoden där\", skriver länsstyrelsen i en rapport.

Annons
Granskningen gäller Sundsvalls behandlingscentrum, före detta Ågården, numera med lokaler i Sidsjöområdet.
Länsstyrelsen har tagit fasta på kritik bland annat i medierna mot behandlingen och granskat handlingar för tio utvalda personer som varit inskrivna vid Sundsvalls behandlingscentrum.
Granskningen leder till kritik på en rad punkter:
* Det finns stora brister i socialtjänstens utredningar av de personer som får en plats på behandlingshemmet
I flertalet utredningar finns inga uppgifter om hur personen mår fysiskt och psykiskt. Risken är att personer som placeras på Sundsvalls behandlingscentrum inte kan tillgodogöra sig den tolvstegsmetod som används där.
\"De kanske till och med far illa av att utsättas för denna metod\", skriver länsstyrelsen.
* Det finns ingen utvärdering av verksamheten vid Sundsvalls behandlingscentrum. Länsstyrelsen \"finner det anmärkningsvärt\".
Under den granskade perioden, september 2002 till september 2003, fick 86 personer plats i behandlingen genom socialtjänsten i Sundsvall. Bara 62 av dem fullföljde behandlingen. Nu måste socialtjänsten undersöka varför var fjärde person avbröt programmet, men också om behandlingen har minskat drogberoendet hos de 62 som gick tiden ut. Vid tiden för granskningen fanns inga sådana utvärderingar.
* Kommunen gör fel när man slår fast att det egna behandlingshemmet ska användas före andra för att spara pengar. Det stämmer inte med socialtjänstlagen, enligt länsstyrelsen.
\"Länsstyrelsen är oroad över att ekonomin får styra vårdutbudet mer än den enskildes behov\" säger rapporten.
Kjell-Arne Sköldh, chef för individ- och familjeomsorgen i Sundsvall, säger att socialtjänsten håller med om viss kritik.
Vi behöver bli vassare på att utvärdera våra insatser. Men länsstyrelsen har missat att vi nu använder ett nytt system för utvärdering, säger han.
Sköldh anser att socialtjänsten visst tar hänsyn till personens hälsa inför behandlingen. Han förnekar att socialtjänsten väljer Sundsvalls behandlingscentrum av ekonomiska skäl.
Det är bara om en person passar för tolvstegsmodellen som vi erbjuder vår egen behandling före liknande på annat håll, säger han.
Länsstyrelsen kräver inget svar från socialtjänsten utan avslutar ärendet.

Mer läsning

Annons