Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missförståndet om broavgiften som väcker känslor

/

Den räkning som Transportstyrelsen skickar för broavgifterna har väckt starka känslor. Många av ren ovilja att betala – andra på grund av en snöplig felläsning.
– Vi märkte det även när trängselskatten infördes i Stockholm och Göteborg, det brukar bli ett och annat samtal, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Annons

Det är en liten skillnad på passager och passagerare. Tre bokstäver - a r e - som inte finns där men i all hast är lätt att lägga till när man läser Transportstyrelsens räkning. Många har sen avgiften infördes gjort denna miss och sedan dragit slutsatsen att broavgiften betalas per passagerare i bilen – när det egentligen är per passage, alltså per överfart.

Det är något som retat gallfeber på många trafikanter, samtalen har kommit in till Transportstyrelsen såväl som till Sundsvalls Tidning.

– Jag är övertygad om att i fall man inte läst den för hastigt hade man sett vad det stod, säger Mikael Andersson.

Varför kan ni inte byta ut ordet till något annat ord, till exempel "överfart"?

– Det är så att avgiften regleras i lagen, och i lagen används ordet passager. Det skulle krävas en väldig apparat för att byta ut ordet. Det skulle kosta pengar och jag tror vi har bättre saker att lägga pengar på. En sådan process skulle belasta bilisterna i slutändan, säger Mikael Andersson.

Missförståndet är inget unikt för Sundsvallsbron, utan samma fenomen uppstod när trängselavgifterna infördes i Stockholm och Göteborg.

– Det ligger troligen i att man får en ny räkning som man inte känner igen. Det är ett problem av engångskaraktär, man lär sig fort. De som ringer in brukar vi gå igenom avin i lugn och ro med, då löser sig problemet ganska naturligt, säger Mikael Andersson.

Mer läsning

Annons