Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlad kvinna: Jag får skylla mig själv

Ulla är en bland kvinnorna som skulle behöva hjälp utifrån för att ta sig ur ett våldsamt förhållande. Hon och Bengt gifte sig för tio år sedan och äktenskapet har varit stormigt. Båda har problem med alkohol och när de dricker blir det bråk.

Annons
Ullas man sitter nu häktad och åtalad för bland annat misshandel. Rättegången hålls troligtvis nästa vecka.
Det vore katastrof om kvinnojouren försvann. Det kan ju finnas utsatta kvinnor som har det värre än mig, säger hon.
En gång tog Ulla mod till sig och ringde in till kvinnojouren.
De sa till mig att återkomma när jag var nykter, men det var ju just då jag ville prata, säger hon.
Det blev aldrig av att hon ringde tillbaka. Men ändå upplever hon en trygghet i att möjligheten finns.
Själv anser hon att det lika mycket kan vara hennes eget fel att maken blir våldsam. Hon säger att hon blir \"fylle-elak\" och att hon retas när hon har druckit.
Det är klart att han blir arg.
En polispatrull som tillkallades i samband med ett bråk mellan makarna beskriver Ullas uttalanden som \"typiska för kvinnor som befinner sig i negativa och våldsamma förhållanden de inte kan komma ur. Hon diskuterar hela tiden sin egen skuld\".
Ulla medger att hon lever i ett beroendeförhållande till sin man. Bland annat därför att huset tillhör honom genom ett äktenskapsförord. Varje gång hon gjort polisanmälningar om misshandel och annat drabbas hon av skuldkänslor och ångest eftersom hon samtidigt är rädd för att bli lämnad ensam.
Nu misstänks Bengt för att ha misshandlat Ulla två gånger i det gemensamma hemmet. Han ska dessutom ha låst henne ute och varit mycket hotfull och våldsam när polis tagit hand om honom.
Själv nekar han till alla anklagelser och menar att det är Ulla som ställer till bråk och att poliserna tagit till övervåld mot honom. De hotanklagelser som riktas mot honom tror han är ett sätt för polisen att \"sätta dit honom\".
Bengt erkänner att han låste ut Ulla en kväll. Orsaken var att kontrollera vilken tid hon kom hem från krogen och förvissa sig om att hon kom hem ensam.

Fotnot: Ulla och Bengt heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons