Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt hämndaktion

/
  • Butiksägarinnan Hien Nguyen möttes av total oreda när hon kom till butiken morgonen efter inbrottet. Hennes son utesluter inte att tilltaget kan handla om en hämndaktion.

Livsmedelsbutiken Viet Thai på Sjögatan har haft inbrott. Ägaren tror att det kan var en hämndaktion riktad mot en kvinna som tidigare drev butiken. Hon lämnade landet i våras med miljonskulder i bagaget.

Annons
När Hien Nguyen kom till sin butik på tisdagsmorgonen möttes hon av kaos. Tjuvar hade tagit sig in via en bakdörr och ställt till stor oreda.
En första inventering visar att tjuvarna fått med sig massor av stöldgods. Det fattas cirka 11 000 i kontanter, telefonkort till ett värde av 12 000, tavlor, mat, en buddastaty, Hiens guldringar som förvarades i kassalådan och mycket annat.
Hiens son Tien Nguyen berättar att för en tid sedan hade någon hällt bensin på entrédörren till butiken.
Vi kan inte utesluta att den som gjort det här är någon som vill åt den förra ägaren. Kanske tror de att hon fortfarande äger butiken, säger Tien.
Kvinnan som tidigare drev affären misstänks för bedrägerier i mångmiljonklassen. Polisen tror att hon är i USA och att hon nyligen gift sig.
Kort efter att hon lämnade Sverige i våras började anmälningarna strömma in till polisen.
Många asiater hade lånat ut stora summor pengar till kvinnan. Efterforskningar som ST gjort tyder på att det handlar om ett slags bankverksamhet som är vanligt förekommande i Asien.
Verksamheten kallas Hui och kan liknas med en form av pyramidspel. Kvinnan var en spelledare som missbrukade spelreglerna och behöll pengarna själv.
Tillsammans med sin familj drev kvinnan livsmedelsbutik Viet Thai på Sjögatan, gamla China och Restaurang Backinh. De nuvarande ägarna har drabbats av arga fordringsägare som trott att bedragerskan fortfarande haft koppling till rörelserna.
Vice chefsåklagare Peter Salzberg ansvarar för brottsutredningen.
Jag ska läsa igenom handlingarna, lära mig ärendet och sedan får vi se vad jag fattar för beslut, säger han.
Enligt Salzberg går det inte att utesluta att han försöker få kvinnan utlämnad till Sverige.

Mer läsning

Annons