Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt kyrkotjuv häktad i ett halvår

/

Den misstänkte kyrkotjuven har suttit isolerad ett halvår i häkte och mår mycket dåligt. – Någonstans går det en gräns, säger advokat Johan Sterner som överväger att överklaga häktningsbeslutet.

Annons
I går omhäktades den 54-åringe spanjoren ännu en gång. Åklagaren får en hel månad ytterligare på sig att samla bevisen för de många åtaspunkterna till ett åtal. Bara att sammanställa materialet kommer att ta veckor, och man väntar även på ytterligare utredningsåtgärder.
54-åringen förnekar brott på alla punkter, och nu överväger han och hans advokat att överklaga tingsrättens häktningsbeslut.
Jag överväger faktiskt att göra det. I så fall blir det i början av nästa vecka, säger advokat Sterner.
Advokaten anser att många av de utredningsåtgärder som återstår redan borde ha blivit klara, och att det är orimligt att hålla någon häktad så länge.
Samtidigt kompliceras den här utredningen oerhört av att ett annat land är inblandat. Det ska förhöras folk och hämtas hem grejer från Spanien.
Flera poliser som ST talat med anser att 54-åringen till stor del har sig själv att skylla för den långa häktningstiden, eftersom han uppges vägra svara på frågor.
Det är en mänsklig rättighet för en brottsmisstänkt att inte svara på frågor. Det ska inte vändas mot honom, säger advokat Sterner.
54-åringen är misstänkt för ett stort antal stölder av antikviteter och kyrkokonst i vårt distrik, för att ha vistats i Sverige trots att han varit utvisad sedan 1978, samt för våldsbrott och övergrepp i rättssak mot två kvinnor i Sundsvall. 28 april går åklagarens nya tidsfrist för åtal ut.

Mer läsning

Annons