Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt miljöbrott Ovansjö

Tio meter från en skogsbilväg vid Lomyra i Ovansjö har någon lagt ett fölkadaver. Det ligger helt öppet och den som lagt dit det har inte försökt dölja kadavret.

Annons
När det gäller hästdjur måste man söka dispens hos Länsstyrelsen för att få gräva ned djuret. Alternativet är att skicka det till deponi för bränning.
Jag kan inte föstå att människor kan slänga hästdjur öppet i skogen och så nära en bilväg. Den som gjort det tyckte kanske att det var enklare än att söka dispens för att gräva ned det. Dispensen är lätt att få, säger Yvonne Ström, handläggare på Länsstyrelsen.
Polis från Kvissleby har varit på platsen och dokumenterat kadavret.
Personalen som var där berättar att det handlar om ett nyfött föl. Inga ytliga skador rapporterades, säger Morgan Norman vid Näpo syd i Kvissleby.
I samband med den svinpest som härjade i Sverige för några år sedan ändrades lagen om kadaver. Dispens måste sökas för att gräva ned djuret.
Vem som är skyldig att ta hand om det döda fölet vet jag inte. I första hand är det väl djurägaren, men han eller hon lär väl inte höra av sig, säger Gunilla Ekberg, djurskyddsinspetör vid Sundsvalls kommun.
Miljöåklagare Christer Jarlås menar att det troligtvis rör sig om ett miljöbrott. Får man fast vederbörande som lagt ut kadavret i skogen blir troliga påföljden böter.

Mer läsning

Annons