Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta mord avskrevs som olyckor

/
  • Den 60-årige mannen hittades på järnvägsstationen i Ånge med dödliga skallskador orsakade av yttre våld. Men ärendet är avskrivet som en olycka.

Ett misstänkt mord är inte alltid ett mord.
Polisen i Sundsvall har på senare år fått lägga ned flera mordutredningar, eftersom dödsfallen visat sig vara olyckor.
– Vi vet exakt vad personerna dött av, men inte riktigt hur, säger Veronica Andersson på polisen.

Annons

I somras fick polisen lägga ned utredningen om ett misstänkt mord på en polsk man på järnvägsstationen i Ånge. Inget mord gick att bevisa och ärendet avskrevs som en olyckshändelse. Polacken har troligen snubblat och dött i fallet.

Men dödsfallet är något av ett mysterium och exakt vad som hände kommer förmodligen ingen någonsin kunna reda ut.

– Vi har avskrivit det som en olycka. Det är den troligaste förklaringen och ingenting annat går att bevisa, säger Veronica Andersson, tillförordnad chef på utredningsroteln för grova brott på länskriminalen i Sundsvall.

Mordutredningar som leder till intet, och avskrivs som olyckor, är ingenting ovanligt. Länskriminalens utredares vardag är inte som i en tv-deckare. Det som i början kan se ut som överlagt mord har inte sällan en helt annan förklaring, ofta är det rör det sig om en olycka eller ett naturligt dödsfall.

Ett annat ganska färskt exempel är det av medierna mycket omskrivna dödsfallet i Birsta, då en 53-årig kvinna hittades död i sin bostad. I början såg det ut som ett brutalt knivmord men polisen fick lägga ner hela utredningen och avskriva även det ärendet som en olycka.

– Vår teori är att hon ramlat på ett vasst föremål och förblött, säger Veronica Andersson.

Dödsolyckan är ändå något av ett mysterium. Det vassa föremål hon föll på har aldrig återfunnits trots att hon ska ha varit ensam i bostaden när hon dog. Det finns en del spekulationer om hur det ska ha gått till – men inga bevis.

En tredje dödsolycka som omgärdas av mystiska omständigheter är den gravida kvinna som drunknade i Galtström för några år sedan.

I det fallet har en man suttit anhållen misstänkt för mord.

Men förundersökningen är nedlagd och trots en rad underliga omständigheter, som att ingen förstår hur kvinnan hamnade i vattnet och att hon bottnade där hon drunknade, har det aldrig gått att bevisa att det var någonting annat än en tragisk olycka.

Polisen har tidigare fått kritik i medierna för att man avskrivit dödsolyckorna för lättvindigt.

Men går det överhuvudtaget inte att bevisa att något brott har begåtts kan polis och åklagare inte driva ett ärende vidare i evighet. Då skulle de begå tjänstefel.

– I de här tre fallen styrker de rättsmedicinska utlåtandena att det handlar om olyckor och inte mord, säger Veronica Andersson.

Mer läsning

Annons