Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthem: Just nu finns det fyra studentlägenheter kvar

864 nya studenter har blivit antagna till Mittuniversitetet i Sundsvall.
Just nu finns det fyra lägenheter på Mitthems hemsida.
– Vi tror att bostäderna kommer att räcka precis, säger Camilla Hjältman, chef för kundcenter på Mitthem.

Annons

Det börjar närma sig terminsstart på MIUN och för dem som vill ha garanterad bostad gäller det att söka snarast. Garantin gäller endast studenter som är folkbokförda i en annan kommun än Timrå och Sundsvall och endast för nya studenter.

Studenter som har haft praktik på annan ort omfattas inte av bostadsgarantin när de kommer tillbaka till Sundsvall.

– Bostadsgarantin innefattar bara nyantagna studenter. Resterande får söka efter den 13 augusti. De får vänta tills det blir någon lägenhet över efter att de nya studenterna fått boende och det blir det alltid. De som kommer ifrån Sundsvall eller Timrå bor oftast hos sina föräldrar tills det blir en lägenhet ledig, säger Camilla Hjältman.

Enligt Mitthem är det ofta några som lämnar återbud efter det andra antagningsbeskedet då de i stället väljer andra orter att studera på. Det finns också studenter som har haft resttentor under sommaren och därför kommer att säga upp sina lägenheter i september.

– Det kan vara slut på studentlägenheter i två månaders tid, under september-oktober, men sedan får vi alltid uppsägningar från studenter som har ångrat sig och vill hoppa av utbildningen. Det kommer fler lägenheter om någon månad, säger Camilla Hjältman.

När Mitthem släppte sina studentlägenheter efter det första antagningsbeskedet tog det inte lång tid innan 200 lägenheter blev noll. I nuläget finns det fyra studentlägenheter lediga, men Mitthem tror ändå inte att kaoset från i fjol kommer att upprepas.

– Än så länge känner vi oss lugna, men vi kan inte veta helt säkert innan det andra urvalet som sker i augusti, säger Camilla Hjältman.

I fjol uppstod kaos. Då fanns det inte tillräckligt många studentlägenheter till de nyantagna studenterna och därför sprack bostadsgarantin. Då hyrdes bland annat en hel våning på Sidsjö hotell och Mitthem erbjöd studenter att hyra vanliga hyreslägenheter. På så sätt löste sig bostadsbristen till slut.

Rickard Läth är ordförande för studentkåren i Sundsvall och minns att många studenter förra året saknade bostad.

– Vi inom kåren försökte hjälpa till genom att förmedla kontakten med våra medlemmar och Mitthem. Vi tipsade också om grupper på sociala medier där de eventuellt kunde hitta något, säger han.

Rickard Läth är inte orolig att samma kaos ska uppstå i år igen.

– Mitthem lyckades ändå lösa bostadsproblemet förra året och i år har vi har haft möten med Mitthem och det känns som att de har koll på läget, säger han.

På Mitthem ser man heller ingen fara i att förra året ska upprepa sig.

– Vi känner oss än så länge lugna och tror att lägenheterna kommer att räcka precis. Annars får vi lösa det på liknande sätt som förra året, säger Camilla Hjältman.

Mer läsning

Annons