Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthem nekar hemlösa bostad

/

Mitthem drar in tiotals miljoner kronor till kommunkassan varje år.
Samtidigt nekar det kommunägda bostadsföretaget socialtjänsten lägenheter.
Hyresgarantier räcker inte som säkerhet.
– Konsekvenserna blir att de sociala problemen växer, säger områdeschefen för Bos-gruppen, Marlene Westberg.

Annons
Kommunen kan inte räkna med att få hyra lägenheter av sitt eget bostadsföretag. Så ser verkligheten ut på Sundsvalls bostadsmarknad i dag, enligt Marlene Westberg.
Och hon får stöd i statistiken. Trots att Mitthem tjänade 30 miljoner kronor i fjol och är Sundsvalls överlägset största bostadsföretag (drygt 4 000 hyreslägenheter) har det lilla privatägda bostadsbolaget Wallholmen (265 hyreslägenheter) fler Bos-kontrakt (se fakta) i sina hyreshus.
För oss är Mitthem allra svårast att ha att göra med. Vi vänder oss hellre till bolag där vi vet att det finns ett förhandlingsläge. Allmännyttan existerar inte längre, säger Marlene Westberg.
Hennes irritation över det kommunala bostadsföretagets hårda krav i förhandlingarna är tydlig. Hon påstår att Mitthem inte gör någon åtskillnad mellan Bos-gruppen och andra bostadssökande och då står hennes klienter ofta sig slätt.
För den som vänder sig till Bos, och beviljas stöd, har av olika skäl små chanser att klara sig själv på bostadsmarknaden. Ingen, eller åtminstone få, vill nämligen ha dem som hyresgäster.
Av olika skäl kan de ha dragit på sig betalningsanmärkningar eller varningar på grund av störande beteende.
Konsekvenserna för den enskilde kan bli att de sociala problemen växer. Risken är ju större att de hamnar i vissa trappuppgångar och i vissa områden. Hade man kunnat få lägenheter från Mitthem, utspridda över hela stan, så hade de sociala problemen märkts mycket mindre, säger Marlene Westberg.
Även om Mitthem och Bos-gruppen träffas regelbundet och förväntas samarbeta, hävdar hon att Mitthem ställer högre krav än andra på skötsamhet och soliditet.
Att kommunen borgar för hyran och andra eventuella utgifter ger inga garantier.
Har man haft en hyresskuld hos Mitthem får man absolut ingen lägenhet och finns skulden kvar får man inget Bos-kontrakt heller, säger Marlene Westberg.
Vem tycker du bär skulden för att det blivit så här?
Jag tror att politikerna måste ställa större krav. Handläggarna på Mitthem gör säkert som de tror att de ska göra eftersom de följer vissa direktiv.
Men här går vinstintresset först och då är det klart att de tackar nej till hyresgäster som de tror det finns risk att det kan bli problem med. Då ska ingen komma och klaga när vi hyr av Wallholmen eller någon annan, säger områdeschefen för Bos-gruppen, Marlene Westberg.

Mer läsning

Annons