Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthems avtal kan strida mot lagen

Pia Walles betalade 4 747 kronor till Mitthem för att boka en lägenhet.
Nu får hon inte pengarna tillbaka. Bostadsbolaget hävdar att de förverkats när hon inte flyttat in i lägenheten.
- Det är fullständigt orimligt, säger Per-Gunnar Nyström, hyresgästföreningens förbundsjurist.

Annons
För drygt ett år sedan bokade Pia Walles en lägenhet i ett av de hyreshus som byggdes i hamnen. Hon betalade en avgift som motsvarade första hyran i samband med det. Men i början av året tvingades hon avsäga sig lägenheten av medicinska skäl. Hon klarade inte av en flytt i mars.
Nu vägrar Mitthem att ge henne pengarna tillbaka. Trots att en ny hyresgäst skrivit kontrakt för lägenheten istället för henne.
- Jag känner mig lurad. Jag vill ha mina pengar tillbaka, säger Pia Walles.
Bostadsbolaget försvarar sitt agerandet med att villkoren finns i det avtal som Pia skrivit under. Om hyresgästen flyttar in blir första månaden hyresfri men om inflyttning inte sker förverkas pengarna.
Men avtalet kan strida mot lagen. Det tror hyresgästföreningens jurister.
- Det är ett oskäligt avtalsvillkor. Eftersom en ny hyresgäst tagit över kontraktet har hyresvärden inte lidit någon skada och då är det är solklart att pengarna måste betalas tillbaka. Om Mitthem inte kan visa att avbokningen kostat dem 4 747 kronor har de ingen rätt att behålla pengarna. Då handlar det istället om att de tar ut en otillåten förmedlingsavgift, säger Niclas Häggkvist, hyresgästföreningens jurist i region norr.
Även förbundsjuristen Per-Gunnar Nyström är kritisk. Han tycker att ärendet borde prövas i domstol:
- Det är oerhört tveksamt om avtalet är rättsligt hållbart. Det låter fullständigt orimligt att pengarna ska förverkas för att man inte flyttar in, säger han.
Mitthems vd, Hans Selling, står fast vid att avtalet som skrivits är giltigt och hänvisar till att liknande avtal även används på andra håll i landet.
- Det är en anmälningsavgift för att få skriva kontrakt. För oss är det en säkerhet för att de som anmäler sig verkligen är intresserade. Det står klart och tydligt vad som gäller i avtalet, det är en riskpeng som man satsar och fullföljer man inte inflyttningen då förlorar man pengarna. Det finns inget olagligt i det, säger han.

Mer läsning

Annons