Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitthems VD: Inre hamnen misslyckad

Satsningen i Inre hamnen är på flera sätt misslyckad. Åsikten är Hans Sellings, vd för Mitthem. Ändå försvarar han sina egna trähus och välkomnar fler bostäder i hamnen. — Det andra är politiska beslut som inte ens jag kan påverka, säger han.

Annons
Det mesta tyder på att Inre hamnen kommer att domineras av bostäder. Ett slutresultat som i sådana fall landar långt från den ursprungliga politiska visionen - Inre hamnen som ett område med bostäder, arbetsplatser, butiker och restauranger sida vid sida.
Förutom Mitthems planerade 94 lägenheter väntar HSB och Norrvidden på bygglov från kommunen för sammanlagt 50 bostadsrätter. Kontoren finns redan hos Sydkraft och fler blir det i den gamla hamnterminalen.
Många har uttryckt besvikelse över Mitthems egen bebyggelse i Inre hamnen. För tät, sägs det. Vad tycker du själv?
Om vi säger så här. De som flyttat in i de två första husen är nöjda. Och för mig som vd för Mitthem är det viktigaste. Om någon sedan går förbi och tycker det är för tätt mellan husen, det tar jag inte åt mig av. Det här är en stadsmiljöbebyggelse. Det är tätt mellan husen och den som inte vill ha det så kommer aldrig att bo där.
Utvecklingen av Inre hamnen går mot allt fler bostäder och strider i viss mån mot de tankar och idér som fanns från början. Hur ser du på det?
Jag tror inte att det finns någon levande varelse i Sundsvall som är glad åt det som blivit i Inre hamnen. Det var väl ingen av oss som hade önskat att gamla fryshuset skulle återuppstå i Sydkraft. Och det finns väl inte heller många som tycker det är bra att gamla hamnterminalen blir kvar. Men att det blivit så här handlar om politiska beslut som inte ens jag kan påverka.
Vad skulle kunna göras?
Det gäller att göra det bästa möjliga. Kommunen har en tomt kvar som går ut mot hamnen, mellan kasinohuset och Sydkrafthuset. Är man beredd att bygga med tillräcklig höjd så kommer Sydkrafthuset att försvinna lite grann och då blir hamnen mer färdig, tycker jag.
Mitthem planerar bygga fem hyreshus i Inre hamnen. Byggstarten för de två sista har förskjutits.
Men Hans Selling slår hål på spekulationerna om att husen inte ska byggas på grund av sviktande intresse.
Vi hade säkert inte haft problem att fylla sex hus. Att det är så här beror på att vi inte fått allting klart från länsstyrelsen. Dels har vi förhandlat hyran med Hyresgästföreningen och sedan ska lånen godkännas. Och vi vill inte gå ut med lägenheterna innan allt är klart.
Däremot har hyreshusen i Alliero lagts på is. Byggstart tidigast nästa år. Om det blir någon.
Vi vill se hur marknaden utvecklar sig. Eftersom vi inte har någon direkt inflyttning till kommunen så kommer någon att tappa. Och vi vill inte stå där med 55 vakanta lägenheter, säger Hans Selling.

Mer läsning

Annons