Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia tog upp ödesfråga i Almedalen

/
  • På plats i under Almedalsveckan ordnade Mittmedia ett seminarium och digitaliseringen av Sverige. I panelen från vänster: Eva Cooper, moderator, Hampus Brynolf, Mikael Ek, Per Lorentz och Gunilla Kindstrand.

Skillnaderna på tillgång av bredband och mobiltäckning är stora i landet.
– Det är en ödesfråga vars diskussion söker en hemvist just nu, säger Gunilla Kindstrand, kulturchef Mittmedia.

Annons

För att belysa vad det får för konsekvenser anordnade Mittmedia ett seminarium i Almedalen på tisdagskvällen.

Rubriken var "Ett uppkopplat Sverige - en förutsättning för demokratin?". Några av de medverkande var tidigare ministern Anna-Karin Hatt, Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping och Mikael Ek som är vd i Svenska Stadsnätsföreningen.

Från Mittmedia deltog den redaktionella chefen, Anna-Karin Lith, och kulturchefen, Gunilla Kindstrand.

– Diskussionen under seminariet gick åt många olika håll men jag har en känsla av att politikerna nu börjar inse vilka utmaningar som lokaltidningarna står inför och att de har tagit oss för givet så länge, säger Gunilla Kindstrand.

Under seminariet talades det också om att de lokala tidningarna tillhandahåller ett offentligt rum och vad som händer med det politiska sammanhanget om det rummet inte längre finns.

Tidigare it- och energiministern, Anna-Karin Hatt, var ett av de tunga namnen i panelen. Hon hade tankar om hur Sverige ska bli rättvisare när det gäller bredbands- och mobiltäckning.

– Om hela landet ska digitaliseras så bygger det på att politiken är där och ser till att ge bra förutsättningar men också ställer tuffa krav på operatörerna. Vi behöver definiera it-struktur som ett femte transportslag, som politiken behöver ta ett stort ansvar för, säger Anna-Karin Hatt.

– Vi behöver säkra det digitala innanförskapet.

Läs också:

Ingvarsson: Täckningen - en viktig demokratifråga

Mer läsning

Annons