Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet betalar tillbaka 110 000 kronor

/

Felaktigt registrerade studenter på kurser i statsvetenskap ledde till att Mittuniversitetet fick ut för mycket pengar. Därför betalar de nu tillbaka drygt 110 000 kronor till utbildningsdepartementet.

Annons
Ersättningssystemet till universitet och högskolor är utformat så att en del av pengarna som betalas ut baseras på antal studenter och en del på vad de presterar. Stickprovskontroller för ett par år sedan visade att studenter som läst statsvetenskap vid Mittuniversitetet registrerats på fortsättningskurser trots att de inte hade klarat förkunskapskraven.
Enligt institutionens regler ska studenterna klara minst 15 poäng på föregående kurs för att flyttas upp till nästa nivå. På statsvetenskapen hade några elever flyttats upp trots att de haft mindre än tio poäng.
Riksrevisionen, som granskade universitetets årsredovisning, ansåg att den ersättning som betalats ut på grund av felaktigt registrerade studenter skulle betalas tillbaka till statskassan.
Mittuniversitetet beställde efter det en oberoende granskning av revisionsfirman Öhrlings.
Den visade att universitetet haft 6,5 helårsstudenter för mycket inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet och därmed fått 110 792 kronor för mycket från utbildningsdepartementet.
De pengarna har vi nu betalat tillbaka, säger rektor Thomas Lindstein.
Universitetet har också vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.
Vi lägger om systemet och skärper rutinerna.
Tidigare har det vid några tillfällen hänt att studenter registrerats till kurser bara utifrån anmälan. Nu måste de själva aktivt registrera sig via webben. Något som enligt Thomas Lindstein ska minska risken för felaktiga registreringar.
Högskoleverket granskar just nu också ärendet för att se om institutionen har följt de antagningsrutiner som finns.

Mer läsning

Annons