Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet firade arkitekturens Oscar

Mittuniversitetet blev en stad i staden och en fullträff som nu belönas av Charter Awards 2005 - branschens egen Oscarsstatyett. I går firades priset på plats i Åkroken. Den 10 juni delas priset ut i Pasadena, USA.

Annons
Det var en lång och tålamodsprövande process som kommunpolitikerna drev för att få ett universitet till Sundsvall.
Om detta påminde kommunfullmäktiges ordförande Fredd Sandberg (s) när det fina priset firades i Fälldinsalen i går. En av de drivande var Håkan Eriksson, som då var ordförande i stadsbyggnadsnämnden och nu på åskådarplats. Han kan inte annat än känna sig lite stolt. Det gick ju vägen.
Och pristagaren Joakom Ollén, koncernchef för Akademiska Hus som äger och hyr ut byggnaderna, är också stolt. Husen i Åkroken ska utstråla kreativitet, attraktion och långsiktighet. Priset visar att man har lyckats, tycker han.
Det var Arken arkitekter som skapade miljön, och de representerades av Torbjörn Einarsson, som började med en rekapitulering. Hur arkitekttävlingen utlystes och hur modernistiska alla förslag var. Arkens arkitekter ville något annat. De ville bygga universitetet som stad, med gator, torg, gränder och park.
Det enda som fattades i vårt förslag var en symbolbyggnad, sa Torbjörn Einarsson.
Nu finns den. Rund och karaktärsfast. Och ingen ska tro att Åkroken på något vis har stannat i växten. I september invigs det röda huset för media och kommunikation, och det finns plats för fler hus i området.
Vi är redo när ni känner för det. Området har stora möjligheter!
Om priset talade han väldigt lite, och inte kan han begripa varför folk yrar om Lübeck när de kommer till Mittuniversitetet. Inspirationen hämtades i Sundsvall, från Kulturmagasinet, de smala stråken mellan de gamla husen som fanns i Åkroken samt en gavel på ett hus som fanns där. Tack vare den kom de nya gavelhusen till, och de känns onekligen medeltida. Som köpmannahusen i Tallinn.
Avslutningsvis konstaterade rektor Thomas Lindstein att ambitionen med det nya universitetet är att hålla det ungt, öppet och vitalt.
Husen här hjälper oss med det. Vi blir vitala!
Det stora stadsbyggnadspriset delas ut i Pasadena, Kalifornien, den 10 juni. Akademiska hus får utmärkelsen i klassen \"Block, Street &Building\".

Mer läsning

Annons