Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet ska få fler platser

/
  • Debattdeltagarna i #sundsvalltycker: Ibrahim Baylan (S), riksdagsman, Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister, Göran Hådén (MP), partistyrelsen, Tomas Tobé (M), riksdagsman, Ulla Andersson (V), riksdagsman, Emil Källström (C), riksdagsman, Johnny Skalin (SD), riksdagsman, Lars Persson (FP), kommunalråd Sundsvall.

Mittuniversitetet och järnvägen. Det var de två hetaste frågorna som politikerna debatterade i Mittmedias debatträffar #sundsvalltycker, den nästsista innan valet.

Annons

Och det märktes att valet nu närmar sig med stormsteg. Starfältet var starkt, flera riksdagspolitiker och en minister deltog tillsammans med Sundsvalls kommunalråd Lars Persson (FP) i ett välbesökt Folkets hus i Sundsvall. "Matchen" dominerades av de stora frågorna kring utbildning och infrastruktur.

Den första halvleken handlade om miljö- och energifrågor och om underhållet av järnvägarna.

– Vi har fördubblat pengarna till underhåll, det är trångt på våra spår. Resandeökningen vi har fått har vi inte full ut förutsett, vi ska satsa ännu mer, menade Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister som samtidigt menade att det borde ha gjort mer för underhåll tidigare.

Ibrahim Baylan (S), riksdagsman hävdade att regeringens skattesänkningar på 140 miljarder är en bidragande orsak till det bristande järnvägsunderhållet.

– Det går inte att äta upp kakan och ha den kvar, det är anledningen till att bland annat infrastrukturen i Sverige fallerar. Ni har haft åtta år på er, om man prioriterar skattesänkningar, då blir det brister, menade han.

Riksdagsmannen, och den enda kvinnan i panelen, Ulla Andersson (V), ansåg att hon under de två senaste mandatperioderna blivit expert på tågförseningar, och att de kostar samhället fem miljarder kronor och vill förstatliga järnvägen.

– Titta på England, de avreglerade järnvägen, men fick backa, för det fungerade inte, sa hon.

Och första halvlek slutade i konsensus. När debattdeltagarna uppmanades att ta upp sina "röstkort", grön lapp för ja, röd för nej, blev det entydigt grönt framme vid podiet - alla lovade att det behövs ett dubbelspår mellan Gävle och Härnösand.

Debatthalvlek två gällde jobb, utveckling och utbildning och Ibrahim Baylan ställde regeringen mot väggen:

– Vari ligger klokskapen att försämra för ungdomarna att studera här när ett rekordstort antal ungdomar står och knackar på universitetets port? undrade han och syftade på att Mittuniversitetet tappat nästan 3000 utbildningsplatser på fyra år. Riksdagsman Tomas Tobé, (M) gav löfte om över 280 nya platser till Mittuniversitetet.

– Vi klarar av att finansiera det för vi har också har en jobbpolitik, sa Tomas Tobé.

När det så i slutminutrarna av debatten återigen var dags för politikerna att bekänna färg så höll samtliga partier upp sina gröna kort, alla eniga om att Mittuniversitetet ska få fler utbildningsplatser. Något som fick Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm att ta upp sin mobil för att föreviga löftet.

Mer läsning

Annons