Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet världsledande inom elektronikforskning

Du får SMS när vattenledningen brustit i sommarstugan. Du kör genom två portar vid kassan, och alla varorna registreras automatiskt. Utopia? Nej, redan om 10-15 år kan uppfninngar som tas fram vid Mittuniversitetet vara i allmänt bruk.

Annons
Det tror i alla fall Mikael Gulliksson, forskningskoordinator vid Mittuniversitetet.
Vi är bland de bästa i världen när det gäller vissa delar av forskning av elektronisk märkning, säger Mikael Gulliksson.
Som ett bevis på detta deltog professor Hans-Erik Nilsson från Mittuniversitetet nyligen i en internationell konferens i London. Där träffades industriforskare för att utbyta sina erfarenheter på området.
Det pågår forskning runt om i världen i syfte att ersätta streckkoderna med elektronisk märkning.
Mittuniversitetet har utvecklat en sensor som också är en energikälla som drivs av det den skall upptäcka till exempel vatten. Sensorn kan tillverkas med vanliga tryckmetoder på exempelvis papper. Enligt Mikael Gulliksson är det bara pengarna och fantasin som sätter gränsen för nya tillämpningsområden.
En tillämpning är blöjan som sänder en telefonsignal när den är blöt.
Några forskare inom Mittuniversitetet har bildat bolaget Sensible Solutions, som sökt patent för de intelligenta blöjorna.
En fuktsensor under köksgolvet eller i sommarstugan kan också göra mycket nytta.
När vattenledningen spruckit sänder sensorn via telefon ett SMS. Försäkringsbolagen är intresserade, försäkrar Mikael Gulliksson.
Ett annat, väldigt stort tillämpningsområde är märkning av handelsvaror så att de kan följas hela vägen från fabriken till butikshyllan.
Det finns mycket pengar att spara om man hittar bättre logistik, så att varorna inte blir liggande för länge på lager, säger Hans-Erik Nilsson.
Han tror att det nya sättet att koda varorna inte ligger så långt borta.
USA:s största matkedja Wal-Mart har beslutat att man ska börja med elektronisk märkning 2007 och 2012 ska alla varorna vara märkta. Och i Europa har dagligvarujätten Metro beslutat att hänga på trenden, säger Hans-Erik Nilsson.

Mer läsning

Annons