Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbningsfria skolor värda att fira

/
  • Ola Lindström vill att skolgården ska vara en plats där barn och unga får vänner för livet och inför skolstarten blir det fest på Stora torget. Då bjuds stans alla högstadieelever in till en manifestation mot mobbning.

Mobbningsfria skolgårdar är målet. Ett vänskapsspel är medlet. I samband med skolstarten bjuder Friends 4 Life in alla skolelever till Stora torget.
– Det kommer att bli underhållning, varvat med starka berättelser. Vi måste få bort trakasserierna och näthatet, säger initiativtagaren Ola Lindström.

Annons

Spelet startar i samband med eventet den 20 augusti och det ska bidra till mer vänskap på skolgårdarna.

– Det har tagits fram med hjälp av en referensgrupp på 15 elever på Höglundaskolan och bygger på att man ska samla poäng genom att utföra vänliga handlingar.

Poäng kan exempelvis ges till den som börjar prata med någon som aldrig brukar bli tilltalad, den som "skvallrar" om det förekommer näthat och den som ingriper vid ett mobbningsscenario. Den som skriver ner sin egen mobbningshistoria kan få 100 poäng.

– Tiden vi lever i nu är hemsk. Jag har träffat nästan alla Sundsvalls högstadielever genom mina föreläsningar. En del brukar stanna kvar efteråt och det händer att jag gråter efter att ha fått höra vad de har fått vara med om, säger Ola Lindström som även gjort sig känd som debattör och grundare av Hiv-projektet "Alla tårar".

Själv orkade Ola bara med ett och ett halvt år i gymnasiet. Därefter försökte han ta sitt liv, men överlevde och om det kommer han att berätta.

– Vi kommer också att få höra Corrodedsångaren Jens Westins historia. Han var helt söndermobbad som barn och har varit involverad i projektet ända från början. Inför eventet har han också skrivit en helt ny låt, säger Ola Lindström.

Arbetet med antimobbingsprojektet sker i samarbete med studieförbundet Bilda och att manifestationen hålls inför skolstarten är ingen slump.

– Det är ofta då de utsatta mår allra sämst. Sommaren kan vara ett andrum men sedan vet man att helvetet startar igen, säger Ola Lindström.

Nu hoppas han att Friends 4 Life ska ingjuta hopp i utsatta elever. En rad artister och gäster kommer att vara på plats, liksom ett flertal stödorganisationer.

– Men det viktigaste är minglet och mötena mellan eleverna som kommer. Jag hoppas det blir så många som möjligt och att även föräldrarna dyker upp. Det kommer att bli fest, lovar han.

Mer läsning

Annons